Suomalainen Joulupukki, raisilainen Reisanissen ja islantilainen Jólasvein kohđatelthiin Tromssassa Venner i Nord-tapattumassa. (Foto: Anne Mäkinen)

 

For første gang deltok kvenforeninger i det flerkulturelle førjulsarrangementet «Venner i Nord» i Tromsø.

 

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

 

Det var Tromssan ruijansuomalainen yhdistys-Norskfinsk forening i Tromsø som foreslo kvensk deltakelse i år. Ideen ble tatt i mot med stor entusiasme.

–  Dette er nettopp det vi er ute etter, å ha møteplasser der ulike grupper, nye og gamle, vil komme sammen, bli kjent og lære av hverandre, sier prosjektleder Odd-Arne Berntsen i Foreningen Norden Tromsø.

Tromsø kvenforening kunne ikke være med i år, så det ble Raisin kveeni-suomi seura – Nordreisa kvensk finske forening og Alta kvenforening – Alattion kvääniseura som sto for det kvenske innslaget.

– Vi serverte riskrem og selvlaget rødsaus som mat, delte ut ei kvensk-finsk-norsk ordliste med juletema og så hadde vi med oss selveste Reisanissen, forteller Grete Alise Nilima Monsen fra Alta kvenforening.

Håper på kvensk deltakelse også neste år

Det er fire lokale foreninger som står bak Venner i Nord: Foreningen Norden, som er hovedansvarlig, sammen med den islandske foreningen, norskfinsk forening og russisk forening i Tromsø.

–  Hvert år inviterer vi også andre foreninger til å delta.  Syrere og afganere har vært med flere ganger.  I år fikk vi med oss kvenene, og jeg håper at de vil være med også i 2020, sier Berntsen.

Leder Inger Mjøsund i Foreningen Norden i Tromsø anslår at cirka tre hundre mennesker var innom arrangementet på Rådhuset i Tromsø.

– Foreningene inviterer sine medlemmer og egne venner. Vi har ikke tort å annonsere dette eksternt for at det ikke skal bli for stort, sier Mjøsund.

Kväänitki oli myötä Venner i Nord-tapattumassa 2019. Kuvassa oon tapattuman logo.