Alvar Mienna (7) var på plass med egen salgsbod under Kyläpelis gjenbruksmarked, og han hadde allerede klekket ut en plan for hva inntektene skulle gå til. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Det var mye liv og røre på Høeghvollen i Sørkjosen forrige helg, blant annet da små og store solgte smått og stort under Kyläpelis gjenbruksmarked.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det kostet ingenting for besøkende å komme inn på området, og selgerne unnslapp alle former for salgsavgifter, da Kyläpeli 2022 inviterte til gjenbruksmarked lørdag 13. august på området ved Kronebutikken og Sokkelvikhuset i Rässikäinen/Sørkjosen.

«Alle kan selge det de måtte ønske av leker, klær, bøker eller andre brukte gjenstander. Møt opp ved Kronebutikken lørdag morgen, ta med det du trenger for å rigge deg et utsalgssted på området utenfor Sokkelvikhuset/Kronebutikken og tilby varene dine til publikum. Kronebutikken vil tilby kaffe og enkel servering til alle», het det i arrangementsbeskrivelsen.

God aldersspredning

Alvar Mienna (7) var én av de mange som hadde rigget seg til med stand, og var sannsynligvis den yngste av alle selgere denne dagen. Da Ruijan Kaikus utsending ankom boden hans, kunne den unge forretningsmannen meddele at han hadde solgt både lekebiler, kosedyr, småleker, kofferter, og mange andre ting som han ikke hadde bruk for lengre.

– Jeg skal bruke pengene på et Mind Craft-legosett, en Nether portal, sa 7-åringen.

– Har du hatt mange innom standen som har sett på det du selger?

– Ja, mangevis, sa Mienna.

En annen som hadde rigget seg til, og som sannsynligvis var den eldste av samtlige selgere, var 91 år gamle Kari Digre. Gjennom et langt liv har Digre skrevet en rekke bøker om historiske forhold i Nord-Troms, og det var noen av disse hun hadde for salg denne dagen:

– Jeg selger egenproduserte bøker, mest fra Nordreisa og Kvænangen, og en bok fra Troms og Finnmark med hendelser fra 1944-45, sa hun.


Kari Digre (91) har gjort sitt for å dokumentere historien i Nord-Troms. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Har du tall på hvor mange bøker du har skrevet gjennom årene?

– Nei. Og jeg har jo i tillegg vært journalist og skrevet mye småhistorier opp igjennom årene, jeg aner ikke hvor mye jeg har skrevet. Men jeg har skrevet i mange år, også etter at jeg ble pensjonist, sa Digre.

– Jeg har fått solgt noen bøker, det har gått bedre enn jeg hadde ventet, sa den kvikke 91-åringen, som på det tidspunktet hadde sittet på stand i et par timer.

Pieksu og hestevogn

Kirsti Ytregård hadde tatt den om lag fire mil lange veien fra nabokommunen Kierua/Skjervøy for å stå på stand for aller første gang.

– Jeg selger ting hjemmefra som jeg har alt for mye av. Det er litt av hvert, blant annet kopper og kar, bilderammer, i tillegg til et par sett pieksuer som er for små, og noe duodji som jeg har laget selv, sa hun.

– Det har vært ganske bra med folk, og flere salgsboder, så dette har vært ganske bra, sa Ytregård.


Kirsti Ytregård kom fra nabokommunen og debuterte som markedsselger på Kyläpelis gjenbruksmarked. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Bare et lite steinkast unna, inni ei nyvasket hestevogn, hadde Aud Elisabeth Brøderud rigget seg til. Også hun hadde med «litt av hvert» fra hus og uthus og stilte på salgsstand for aller første gang:

– Jeg har blant annet hatt med ei svær utelykt som hang på redskapshuset, fiskestang, en grill, og kopper og kar, for å nevne noe.

– Er dette noe du kan tenke deg å gjøre flere ganger?

– Ja, det tror jeg. Jeg har jo truffet mye kjentfolk, så det har vært en veldig sosial dag, i tillegg til at jeg har fått ryddet litt opp hjemme, sa hun.

Brøderud opplyste at det hadde vært mye folk innom, men ikke det helt store salget:

– Selv om det er første gang jeg gjør dette, kan jeg ikke si at det har vært noe trøkk i salget. Men litt har gått unna, og takk og lov for det, sa Brøderud


Rengjorde hestevogna dagen før gjenbruksmarkedet: – Hestevogna har ikke vært så ren og pen siden den var ny, innrømmet Aud Elisabeth Brøderud, som brukte vogna som salgsbod. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Hører med

På vei ut porten møtte Ruijan Kaikus utsending på Kyläpeli-produsent Inger Birkelund, som kunne meddele at hun var strålende fornøyd med at så mange tok del i gjenbruksmarkedet. Hun bedyret at marked er noe som hører Kyläpeli til:

– Jeg ble veldig glad da jeg kom ned hit i dag og så at det var så mange som var her for å selge brukt, og jeg tenker at dette med marked er noe vi har savnet litt. Vi har sagt at «Kyläpeli skal alltid ha et marked», og det ble det også i år, selv om det ikke ble helt slik som før. Det synes jeg var kjempe artig, sa Birkelund.

Parallelt med markedet ble barneforestillinga «Roskaremu» (Lurveleven) vist to ganger inne i Sokkelvikhuset, helt i tråd med at årets Kyläpeli var rigget som en «kvensk teaterfestival.»


Tok Høeghvollen i bruk: Under vant ledelse av Inger Birkelund tok det meste av årets Kyläpeli-program et uvant utgangspunkt i området rundt Sokkelvikhuset og Kronebutikken i Sørkjosen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Det har også vært artig med barneforestillinger inne i Sokkelvikhuset, både den forestillinga som Itu barneteater hadde, men også den som jeg kommer fra nå, med profesjonelle skuespillere og fortellere, sa hun.

– Jeg både gråt og lo, og alle disse opplevelsene vi får ut av alt arbeidet med Kyläpeli er gulløyeblikk for meg, sa produsenten.

Relaterte saker:

Itu barneteater sjarmerte under Kyläpeli
Vilt, vakkert og vått