Heidi Nilima Monsen og hennes radiomakker Martin Hovden bryter sammen og tilstår noe viktig i denne ukens sending. 
(Foto: Karianne Engelien Anti)

 

– Vi må bare bryte sammen og tilstå:

Vi, Heidi og Martin som er programledere i Ruijan Radio, har en bekjennelse å komme med. Vi tar vel egentlig litt hardt i når vi i introen vår påstår at Ruijan Radio er 100% kvensk.

Martin er jo ikke kvensk. Ennå. Og kan Heidi egentlig noe særlig kvensk? Svaret her er vel egentlig «neeeeeeeei». Og vi spiller jo ikke bare kvensk musikk. Og vi snakker jo faktisk stort sett mest på norsk. Foreløpig i alle fall.

Men Heidi er jo faktisk kven da! Ihvertfall sånn omtrent 80% genetisk, men 120% i hjertet. Minst! Og så er jo jentene i The Kveeni Girl Gang veldig kvensk -selv om de snakker norsk her hos oss. Og innholdet i sendingene er jo absolutt 100% kvenskrelatert, sånn grovt sett i hvert fall.

Så, det vi ville fram til er at: Du behøver ikke å kunne kvensk eller være kven for å lytte til Ruijan Radio, men risikoen for at du blir akutt kven av å høre på oss er tilstede. Du er herved advart. 

Perler og kjendisnytt!

Ellers i dagens sending blir det kjendisnytt: Stjernekamp-finalist Bilal er trolig kven. Litt i alle fall. Har vi hørt rykter om… Og Noora i The Kveeni Girl Gang forteller om sin tv-kjendisopplevelse i Studio Sápmi.

Heidi har dessuten vært på forestillinga Merenneidon helmet (Havfruas perler) og snakket med Astrid Serine, Anne Margaret og Trygve Valdemar om hvordan det er å lage kvensk eventyrforestilling.

Selvsagt blir det også musikk, deriblant en ønskelåt, og selvsagt de faste spaltene «Kvensk fra barnemunn», «Ka e vitsi?» hjemmelekse og konkurranse.

Denne uken spør Ruijan Radio følgende: Hva heter den kvenske eventyrforestillinga som har turnert land og strand i nord de siste månedene? (Hint droppes i løpet av radiosendinga, så her er det bare å følge med på RUIJAN RADIO). Vet du svaret så kan du sende det på en sms til 2399. Husk å starte meldinga med AP RA (AP *mellomrom* RA). Du må også skrive navnet ditt i sms’en + svaret i konkurransen (eksempel: AP RA kvenkonkurransesvar, hilsen Kven Kvenesen, Kvenveien 1, 1234 Kvenstad). Du kan også sende svaret på epost til heidi@ruijan-kaiku.no, skrive svaret i kommentarfeltet vårt på Facebook eller rope det ut hvis du møter Heidi på gata. Du kan selvsagt også ta kontakt (på epost heidi@ruijan-kaiku.no) hvis du har ønskelåt eller andre innspill til oss.

Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 12, med reprise fredag klokken 12. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast.

Eller høre sendingen her og nå: RUIJAN RADIO