«Språket du lærer av mor mister du aldri. Det er hjertespråket som følger deg hele livet. Det er det siste som svinner hen når du en gang forlater denne verden.»

Dette sier Alf Nilsen-Børsskog i Sivet-filmen Äitin sanat – mors ord, laget av Anstein Mikkelsen.

Nilsen-Børsskog var 72 år da han skrev tidenes første roman på kvensk, og han sammenlignes med Hamsun, Moberg og andre store forfattere.

Da Alf Nilsen Børsskog skulle skrive sin første roman, støtte han på et helt spesielt problem. For å kunne gjennomføre sin livslange drøm om å skrive en romanserie på sitt morsmål, måtte han selv skape et skriftspråk.

– Det å være den første som har skrevet skjønnlitterært på kvensk har ikke vært helt enkelt. Det har vært mye motgang og mange utfordringer, sier den kvenske forfatteren i filmen Äitin sanat.

Se filmen her: Kvenfilmer.no

 

Selv om Alf Nilsen Børsskog skriver på et språk de fleste i Norge ikke forstår, kan han likevel leses av millioner av mennesker. KUVA Skjermdump fra filmen Äitin Sanat.

Selv om Alf Nilsen-Børsskog skriver på et språk de fleste i Norge ikke forstår, kan han likevel leses av millioner av mennesker. KUVA Skjermdump fra filmen Äitin Sanat.