Trine Strand. (Kuva: Rune Strand)

 

Både artisten og kunstneren forteller sine respektive kvenske historier gjennom det Senja-publikummet skal få oppleve neste helg.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Selv om forestillingen min hadde premiere for biskopen og Nord-Hålogaland bispedømme for noen år siden, er det faktisk første gang jeg tar Gustava med meg inn i kirkerommet.

Det sier artist og kulturformidler Trine Strand til Folkebladet.

Anledningen er at Mefjorddagan 2024 står på trappene i Senja kommune, og på programmet står Strand og hennes forestilling «Gustava – En kvensk historie» som, ifølge informasjon på festivalens sosiale medier, vises i Mefjordvær kirke lørdag 6. juli.

Forestillinga vises i tilknytning til en billedkunstutstilling av Sigmund N. Lindgård.

«Kjerka åpner klokken 15.30. Det vil da bli mulighet til å samle inntrykk fra kunstutstillingen en stund, før det vil bli en forestilling fra klokka 16.00», skriver arrangørene.


Billedkunstner Sigmund N. Lindgård står bak utstillinga «Fra Tornedalen til Ishavets strand.» (Kuva: Kjetil Martesønn Skog)

Formidler egne historier

Nevnte Lindgård hadde, ifølge Folkebladet, utstillinga «Fra Tornedalen til Ishavets strand» i Arvid Hanssen-huset i Dyrøy under kvensk uke fra 11. til 16. mars. Avisa skriver at kunstneren selv har kvenske røtter. Hans bestemor, Nelle, og hennes mor kom fra Tornedalen, og deres liv og vandring fascinerer ham.

Trine Strand sier til Ruijan Kaiku at utstillinga han har med til Mefjordvær mye godt er den samme:

– Han solgte noen bilder i Dyrøy, men så har han spedd på med nye, og det omhandler fortsatt hans kvenske historie, sier hun.

Tematikken i forestillinga og kunstutstillinga er naturligvis nær beslektet, og det er heller ikke første gang hennes formidling og hans kunst kombineres på denne måten.

– Første gang det skjedde var på Kvenfolkets dag i 2017, da det var urpremiere på musikkvideoen «Mor Gustava» på Halti, og vi har også gjort det i Tromsø en gang senere, sier Strand.

– Han malte faktisk Gustava den gangen, og lot seg inspirere av den historien, men har senere gjort dypdykk i sin egen kvenske historie, legger hun til.


Trine Strand hjemme i egen stue. I bakgrunnen ser vi et bilde av en sauna, malt av Sigmund N. Lindgård. (Kuva: Rune Strand)

Nye elementer

Forestillinga «Gustava – En kvensk historie» bygger på den samme historien som sangen «Mor Gustava», nemlig historien om Trine Strands kvenske tippoldemor som het Gustava.

I sangen synger hun «Ko lähet rakas lapsi, älä koskhaan unoha kotisi» (når du reiser, barnet mitt, må du ikke glemme hjemmet ditt) i refrenget.

Og i likhet med Lindgårds utstilling er også forestillinga noe dynamisk og har blitt lagt til nye elementer etter hvert:

– Det er blitt mer musikk og mer historie enn tidligere, sier Strand.