Denne duoen, Petter Pogo og Kjersti Feldt Anfinnsen, gjester Lemmijoki/Lakselv på Kvensk språkdag 26. april. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Spokenwordpoesi, språkkafeer, drop in-kurs og språkdusj er noe av det som står på tapeten når Kvensk språkdag markeres rundt om.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Kvensk språkdag står på trappene, og i Naavuono/Kvænangen arrangeres det i den forbindelse kvensk språkkafé og drop in-kurs. Det skjer altså den 26. april på Kvænangen språksenter i Orjaspuoli/Sørstraumen fra klokken 11 til 13.

Her blir det både kaffe og noe å bite i, lover arrangøren.

Spokenword-poesi

Lengre nord i landet, noen timer senere, gjester beatbandduoen Kjersti Feldt Anfinnsen og Petter Pogo Porsanger bibliotek. Dette i en en åpen og gratis tilstelning med oppstart fra klokken 17.

Ifølge arrangørene, Porsanger bibliotek og Porsanger kvenske språksenter, kombinerer duoen spokenword-poesi med musikk i opptredenen som går under tittelen «Ei saa peittää» (må ikke tildekkes).

Les også: Tilfeldigheter og uhell resulterte i samarbeid

«Sammen utgjør de et mangfold og lekent univers med kvensk orientering», melder de.

Kväänin kielipäivä – Kvensk språkdag

  • Fredag 26. april markeres Kväänin kielipäivä – Kvensk språkdag i Norge.
  • Det var på denne datoen, tilbake i 2005, at kvensk ble anerkjent som et eget språk i Norge.
  • Det var landsstyremøtet i Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto som i 2015 tok initiativet til en årlig markering av det kvenske språket, som regnes som et av europas mest truede minoritetsspråk.
  • Hvert andre år tildeler Språkrådet i Norge den kvenske språkprisen på denne datoen. I 2023 ble prisen tildelt Tove Raappana Reibo.

Også lengre sør i landet blir dagen markert, nærmere bestemt i hovedstaden.

Kafétreff

For i Ušlu/Oslo er det Kven Østlandet – Etelä-Norjan kväänit som inviterer til kafétreff og kvensnakk. Det skjer på Kjøkken og Kaffe, i 2. etasje på Oslo S, den 26. april fra klokken 17.30.

«Velkommen til en uformell prat og kanskje kan vi dele og lære noen nye kvenske fraser eller uttrykk. Ingen forkunnskaper kreves», meldes det fra arrangørhold.

Språkdusj for barn

Også i Nordens Paris, Tromssa/Tromsø, skal dagen markeres. Det skjer imidlertid ikke før søndag 28. april, to dager etter selve dagen.

Da inviterer Norges arktiske universitetsmuseum, Kainun institutti – Kvensk institutt og Tromsø kvenforening – Tromssan kvääniseura til språkdusj for barn fra klokken 12 til 12.45.

Deretter kommer miniforedraget «Hvorfor og hvordan jobber vi for å ta vare på det kvenske språket?» av Mari Keränen fra Kvensk institutt, med oppstart klokken 13.

Det blir også mulig å oppleve «Et språk uten ord», en danseopptreden med Far North Dancers, som er inspirert av kvensk språk og musikk.

Inngangsbilletten ligger på 110 kroner. Honnør koster 60 kroner, og studenter og barn under 18 år går inn kostnadsfritt.