– Jeg var spent da jeg fortalte at vi skal i gang med å jobbe i forhold til kvensk. Tove-Liss Hansen er styrer for Åsen barnehage i Alta. (Foto: Frank Halvorsen)

 

Styrer Hansen fikk tommelen opp da de Åsen-ansatte hørte om prosjektet de skal i gang med.

 

Frank Halvorsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Åsen barnehage er opptatt av å lære barna om kultur. Og natur. Det, sier styrer Tove-Liss Hansen, passer godt sammen med det kvenske tilbudet de ble forespeilet fra Kurt Johnsen og Mervi Erkheikki. Fra Alta kvenforening og Kvensk språksenter Alta.

– Vi syns det var et spennende prosjekt. Veldig likt det vi allerede er opptatt av og jobber med her i barnehagen, sier hun. Nå ser hun fram til at barna, og personalet, får lære mer om kvensk og kvener. Hva slags kultur det egentlig er.

Saken er at Åsen, i lag med Furuly og Furua, blir pilot-barnehager i Alta. Styrer ser fram til å ha kvensk med på lag.

Les mer her: Se hva Åsen, Furua og Furuly har til felles

– Da vi hadde kurs med språksenteret og Mervi Erkheikki her i barnehagen, oppdaget vi at Alta-kulturen er ganske lik den kvenske kulturen, sier Hansen. Hun nevner her bruken av naturen og særlig elvebåten og fisket i velkjente Altaelva.

Var spent

Kvensk var knapt i tankene ved Åsen barnehage inntil for få år siden. Da ble det gjort en undersøkelse om hvilke barnehager som kunne tenke seg å være med i forhold til kvensk. Nysgjerrigheten meldte seg med nyheten om etablering av språksenter, en nysgjerrighet som tok av da senteret i neste omgang la fram tilbudet.

Men til kollegene i barnehagen nøyde Hansen seg med å nevne at det var søkt penger. Hun lot være å løfte inn hele prosjektet for sine medarbeiderne. Sa knapt mer om saken før tilsagn om midler fra Kulturdirektoratet var på plass.

– Så jeg var nokså spent, da jeg fortalte at vi skal i gang med å jobbe i forhold til kvensk. Tenkte at her dro jeg noe nedover hodene deres som de ikke var forberedt på. Men jeg ble positivt overrasket, de syns det hørtes spennende ut, sier Hansen, som bekrefter at det var en lettelse å få en så framoverlent og villig reaksjon.

– Kan det også ha noe å gjøre med bakgrunnen til folk, at de kjenner på sin egen identitet?

Sang og enkle ord

– Jeg tror det. Det kom fram ting som viste at kvensk ikke var så fremmed likevel, sier Hansen.

– Vi må bare spørre, hva handler dette egentlig om?

– Vi skal rett og slett skal fortelle om den kvenske kulturen og historien til barna. Dra det inn i hverdagen. Vi skal ha sanger og samlingsstund, vi skal ha litt om mat, og vi skal ha om bokstaver og tall og ha det på veggene. Og med god hjelp fra språksenteret og Mervi.

– Det er ikke et språkkurs?

– Nei. Bare sanger og enkle ord, for det handler om kultur og identitet. Og stolthet over identitet. En plass må man begynne, og barnehagen er en veldig fin arena, sier Hansen, som håper å være i gang i løpet av kort tid. Først ut er Kvenfolkets dag, da blir det feiring i Åsen barnehage. Med Mervi trygt med på lag.