Avdøde Heidi Nilima Monsen (t.v) var den som dro i gang Ruijan Radio. Lenge var Martin Hovden (t.h) hennes kompanjong i disse sendingene. (Arkivfoto: Freddy Ludvik Larsen/Altaposten)

 

Mannen som lenge var den høyre hånden i Ruijan Radio, styrer nå spakene i landets mest populære lokalradio.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Husker du Martin Hovden? De som har fulgt Ruijan Radio fra dens spede begynnelse gjør naturligvis det. I dag styrer han spakene i Norges mest populære lokalradio, nemlig Radio Alta. Det er Altaposten som melder dette.

Radio Alta har lenge vært blant landets mest populære lokalradioer, men har altså inntatt den gjeve førsteplassen i inneværende kvartal.

Det er lyttertallene som Kantar Media utarbeider for Norsk Lokalradioforbund hvert kvartal som viser dette, ifølge Alta-avisa.

Lokalradioen fra Nordlysbyen har, ifølge avisa, passert Radio 102 som er eid av Mediehuset Haugesunds Avis.

Selv har Hovden en beskjeden tilnærming til det hele. Til Altaposten sier han at han verken er spesielt flink på radio eller har noen fin stemme. Likevel synes han det er artig.

En liten del av bildet

Hvorvidt det er utslagsgivende eller ei skal være usagt, men noe av det som gjør Radio Alta unikt er den ukentlige kvensksendinga som går på lufta hver torsdag klokken 11, nemlig Ruijan Radio.


Frank Halvorsen er programleder i Ruijan Radio. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Så langt Ruijan Kaiku kjenner til, er dette den eneste lokalradioen med en fast sending forbeholdt kvenske saker.

– Kvensk radio på den mest populære kanalen i landet er kjempeartig.

Det synes i alle fall programleder i Ruijan Radio, Frank Halvorsen, som selv har jobbet mange år i Radio Alta og som fortsatt er aktiv med fotballsendinger der, i tillegg til Ruijan Radio.

– Det er jo en liten del av bildet. Ruijan Radio er med på dette, sier Halvorsen.

Fortsetter å lytte

Hver dag har Radio Alta ordinær direktesending fra klokken 9 til 11, og på torsdager tar altså Ruijan Radio over når denne er slutt.

– Folk sier til meg at de er klar over Ruijan Radio, og at de fortsetter å lytte på Radio Alta også når direktesendinga er slutt, så det er stas, sier ringreven.


Halvorsen intervjuer Torbjørn Svane Naimak i forbindelse med kvenforbundets landsmøte sist helg. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Ruijan Radio går som kjent ellers som podkast via Ruijan Kaikus nettsider, på Spotify og andre steder der man lytter til den slags.

– Men de som peiler seg inn på Radio Alta får musikk i tillegg som en del av Ruijan Radio-sendinga. Det er ikke med på podkasten, sier Halvorsen.

Kan høres overalt

Radio Alta er å finne både på Dab og Fm (106,9 i Alta-området), men er også tilgjengelig på nett uansett hvor i verden man befinner seg.

Daglige lyttertall for Radio Alta har ifølge Altaposten økt fra rundt 2 100 personer i 4. kvartal 2023, til nær 3 500 personer i 1. kvartal 2024.