Ser du et kvensk navn for stedet du bor? (Illustrasjonsfoto: Ugland IT group)

 

Lurer du hva det kvenske navnet er for stedet du bor? Kanskje finner du svaret her.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Det er flere byer, kommuner og fylker i dette landet som har kvenske stedsnavn enn de fleste kanskje er klar over. Vi har for eksempel journalister spredd utover tre byer, alle med et kvensk navn selv om ikke alle er vedtatt.

De fleste offisielle kvenske stedsnavnene finner vi langt nord i landet, nemlig i Troms og Finnmark. Ifølge Sentralt stedsnavnregister (SSR), som er Norges nasjonale register for skrivemåten av stedsnavn i offentlig bruk, så er Troms og Finnmark det eneste fylket med trespråklig navn. SSR opplyser også kun om fire kommuner med trespråklig navn, alle i Troms og Finnmark.

Språkrådet sin tjeneste ‘Kvensk stedsnavndatabase – Paikannimipalvelus’ består av kilder som har hentet inn og dokumentert kvenske stedsnavn i Norge over flere tiår. Databasen består av per 2023 av rundt 8500 navneartikler.

Som sagt er de fleste politiske vedtatte navnene å finne i Nord-Norge, og er her oversikt over dem som er listet på SSR:

Fire kommuner i Troms og Finnmark – Tromssa ja Finmarkku:

  • Porsanger – Porsanki
  • Storfjord – Omasvuono
  • Kåfjord – Kaivuono
  • Nordreisa – Raisi

Utover denne listen har også blant annet Tromsø (Tromssa), Alta (Alattio), Vadsø (Vesisaari), Kirkenes (Kirkkoniemi), Tana (Teno) og Børselv (Pyssyjoki) offentlig vedtatte kvenske stedsnavn. Det er mulig ikke alle vet at vi også har et kvensk navn på en by langt unna Nord-Norge, en by som i sin tid var svært viktig for hele Nord-Norge, nemlig Bergen, som heter Peruna på kvensk. Navnet er dog ikke vedtatt som et offisielt navn av Bergens byråd, men paritet Rødt har lagt fram forslag om å vedta navnet Peruna.

Les også: Ønsker å styrke urfolk og minoriteter

Det er ikke bare i Bergen og Nord-Norge kvenske stedsnavn brukes, men også øst i landet. Kvenungdommen ønsker blant annet at det vedtas kvensk navn på hovedstaden Oslo, og i samråd med Språkrådet har de kommet fram to forslag, Ušlu og Uslu. NKF-RK bruker også kvenske stedsnavn på alle lokallagene, og for Ytre Oslofjord blir det kvenske navnet Ulko-Oslovuonon, og Midt-Norge er Keski-Norja.

På SSR er det i dag mellom 4 – 5000 treff på kvenske stedsnavn, da også utover dem som er offentlig vedtatt. Kartverket har til og med kommet med en løsning slik at du kan legge til kvenske navn på kartet, om de ikke er der allerede.

Les også: Slik får du kvenske stedsnavn i kartet