Fra Universitetet i Tromsø. (Arkivfoto: Liisa Koivulehto)

 

Den 1. september 1972 var Kong Olav V til stede da 420 elever ble immatrikulert i Tromsø, og i år følger Kronprinsen i hans fotspor.

 

Ingrid Aslaksen
ingrid@ruijan-kaik.no

 

Viserektor Rikke Gürgens Gjærum. (Foto: UiT Norges arktiske universitet)

I dag er det 50 år siden Universitetet i Tromsø ble åpnet, og i Nordens Paris blir det full fest når det skal deles ut gratis kake og storfint besøk. Blant annet skal H.K.H. Kronprins Haakon og sametingspresidenten være til stede under markeringen i Tromsø Domkirke.

Bringe kunnskap

Viserektor Rikke Gürgens Gjærum er også, så klart, tilstede. Gjærum har jobbet ved universitetet i 25 år, og jobber vanligvis fra kontoret sitt i Harstad. I dag, derimot, er hun også i Tromsø for den store feiringen. Vi tok en prat med Gjærum.

– Hva mener du er den største oppnåelsen for universitetet i løpet av disse 50 årene?

– Det viktigste må jo ha vært det å bringe kunnskap og kompetanse til Nord-Norge.

– Hva håper du at universitetet kan oppnå i løpet av de neste 50 årene? Eller omså bare de 10 neste årene?

– Ja, du tenker langsiktig nå. Vi er jo opptatt av å kunne bidra til å løse de store samfunnsspørsmålene, og til det trenger vi gode internasjonale samarbeid. Og nå er jo teknologien og utviklingen blitt enda bedre enn det den var for, ja, 50 år siden, sier Gjærum.

Bærekraft

Videre forteller hun at Universitetet jobber sterkt med å skape bolyst i nord, spesielt rundt ungdom og unge voksne. Det faktum at vi nå har et universitet i Nord-Norge, med 11 studiesteder, viser at man ikke trenger å flytte så fryktelig langt unna hjemme for å få seg en utdanning.

– Mitt arbeidsområde er jo bærekraft, så jeg syns det er veldig viktig at vi fokuserer litt på å nå bærekraftmålene for 2030, som nærmer seg ganske fort, sier hun.

– Jeg leste på hjemmesiden deres at kronprinsen skal være til stede. Er det noe spennende som skjer i den sammenheng?

– Ja, vi skal ha noe som heter drømmedag, der vi får besøk av en ungdom fra hver av de 11 kommunene vi har studiested i, som skal få et innblikk i et utvalg av studieretninger. Siden vi har omtrent 260 forskjellige studier så kan vi naturligvis ikke vise dem alle på én dag, forklarer Gjærum.

Kvenungdommen er med

Hun legger til at disse 11 ungdommene også skal få spise lunsj med kronprinsen, i tillegg til at han skal være med på en akuttmedisinsk øvelse sammen med helsefagstudenter. Deretter, på kvelden, skal det være en festforestilling i domkirken. Her skal blant annet kronprinsen holde en tale, kventeatret har stått for regi og skuespill, og det blir musikalske innslag fra Hollow Hearts, Frida Lydia Virtanen og Inna Marja Amundsen. På denne festforestillingen finner man også en representant fra Kvenungdommen, som er så heldig å få sitte ved bordet til kronprinsen, Kristine Jonas.

– Er det noe mer du ønsker å legge til?

– Nei, jeg tror du spurte om det viktigste; å bringe kunnskap til nord, å skape bolyst blant unge i nord. Og selvfølgelig at vi ikke feirer 50 år med universitetet. Vi feirer 50 år med studenter. Hadde vi ikke hatt studenter så hadde det jo ikke vært så mye liv her, avslutter viserektor Rikke Gürgens Gjærum.