Søstrene Maja og Sofia fra Pajala drar på musikkturné i Tornedalen. Det medfører mange spørsmål om jentenes opprinnelse – og Tornedalens framtid. (Foto: Josef Persson)
Ny film tar et langt steg bort fra snusspyttende stereotypier fra håpløse fraflyttingsbygder.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Den svenske regissøren Jon Blåhed har laget en film som berører emner som identitet og Tornedalens framtid. Det er minoritet.se som melder dette.
Filmen er samtidig ment som en hyldest til Norrbottens musikkliv, og ble første gang vist på Gøteborgs Filmfestival, søndag 27. januar. Tittelen er «Turpa Kiinni Minun Haters,» noe folkene bak filmen har oversatt til «Håll käften mina haters.»
En uvanlig film
Filmen utspiller seg i Tornedalen, og de medvirkende snakker både svensk og meänkieli. Filmen tar opp identitetsspørsmål som Jon Blåhed selv har slitt med. Spørsmål av stor relevans også for moderne kvener; nemlig om man må kunne meänkieli for å være en ekte tornedaling?
«Filmen er uvanlig – det finnes få filmer som utspiller sig i Tornedalen, og få hvor meänkieli snakkes,» skriver Filminstitutet i en pressemelding.
– Filmen har utspring i en interesse og en vilje til å vise fram Tornedalen og menneskene som bor her, på et vis som jeg syns svensk film savner, sier regissør Blåhed i pressemeldingen.
Framstilt i nytt lys
– Det er en film hvor menneskene i regionen får vare presis det, mennesker og ikke stereotypier som bare banner og spytter snus. Når jeg prater med mennesker i Tornedalen, så er det ofte det ønsket som kommer fram; å se regionen framstilt i et annet lys en som en håpløs fraflyttningsbygd. Det finns så mye annet, sier Blåhed.
I løpet av året skal Filminstitutet løfte fram filmen på ulikt vis, blant annet gjennom turneen Film i skolen.