Tilbakeblikk: Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Rune Olsen (innfelt), sa seg nokså lunken til kvensk navn på universitetet. I bakgrunnen ser vi universitetsplassen i Tromsø.  (Foto: Pål Vegard Eriksen og UiT Norges arktiske universitet)

 

Et nytt år er i gang og vi kaster et blikk tilbake på året som har gått. I Ruijan Kaikus årskavalkade ser vi på noen av sakene som ble skrevet i 2022.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Kvenene har navn på åtte årstider, og i denne saken kaster vi blikket tilbake på noen utvalgte saker fra kvenenes talvi, som betyr ‘vinter’. Av kronologiske hensyn har vi allerede en talvi-sak som tok for seg januar og februar 2022. Talvi taas, som tittelen sier, betyr ‘vinter igjen’, og i den talvi-saken du nå leser, har vi hentet fram noen utvalgte saker Ruijan Kaiku skrev om i desember 2022.

Desemperi

Tidlig i desember kunne Ruijan Kaiku røpe at det under årets siste styremøte i Troms Holding var blitt delt ut om lag 19,8 millioner til prosjekter som skal fremme steds- og identitetsutvikling i Troms. Itu teatteriforeeninki og prosjektet «Kvääniteatteri – prosjektfinansiering av statlig andel for 2023» stod oppført i tildelingslisten, med en støttepå inntil 3 250 000 kroner. – Troms Holding har behandlet søknaden ut fra at midlene i statsbudsjettet og spillemidlene ikke kom på plass. Vedtaket skal være en sikkerhet for teateret i 2023. Når midlene fra staten er på plass, vil vår tildeling skrumpes tilsvarende, sa styreleder Line Fusdahl i Troms Holding.

Les også: Årskavalkade 2022: Syyskesä

Vi kunne også melde at det var klart for lansering av den etterlengtede kvenske fraseordboka, Fraasikirja, som ungdomsorganisasjonen Kvääninuoret har jobbet fram. De hadde spurt seg hva som skulle til for å senke terskelen for å bruke det kvenske språket i dag. Fraseboka var i så måte et svar og et konkret tiltak fra ungdommene.


Uusi fraasikirja Kvääninuoresta. (Kuva: Kvääninuoret/Åsne Kummeneje Mellem)

Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Rune Olsen, er lunken til det, og vil ikke vil ikke love at det blir kvensk navn på «kvenenes universitet», kunne Ruijan Kaiku melde i midten av desember. Spørsmålet reiste seg naturlig etter at det var blitt klart at kvener og kvenske forhold var omtalt i universitetets ferske strategi inn mot 2030.

Les også: Årskavalkade 2022: Syksy

I år som i fjor var det et kjent navn fra det kvenske miljøet som stakk av med Troms og Finnmark fylkeskommunes kulturpris. «Fotograf, filmskaper og forfatter Anstein Mikkelsen, er tildelt fylkeskulturprisen 2022», meldte fylkeskommunen i ei pressemelding. – Anstein Mikkelsen har gjennom sin gjerning vært en fantastisk ambassadør for hele vår nordlige kulturarv, og tre stammers møte. Han er en flott og verdig mottager av fylkeskulturprisen, sa fylkesråd Ronald Wærnes (Sp).

Riukkulakki ble erklært som et kvensk plagg på et fagseminar i desember, til tross for at den lenge var feilmerket som samisk. Svanhild Wilhelmsen har dokumentert dette. Lueplagget er angivelig nevnt i eldre skrifter, den er en «grensemarkør» eller identitetsmarkør, og den ble laget og brukt av kvener og er sydd på en egen måte. Dessuten er ordet riukku trolig lånt fra samiske rivgu, som betyr ‘ikke-samisk kvinne’.


Svanhild Wilhelmsen fra Børselv med et utvalg kvinneluer. Vi ser en riukkulakki øverst til venstre og i midten, den siste sydd av sambygdingen Else Olsen. Øverst til høyre ser vi kvendraktluen etter modell av riukkulakki, og nederst ser vi noen gamle og velbrukte varianter. Lua til høyre nede sto lenge feilmerket som sjøsamisk på Porsanger museum. (Foto: Arne Hauge)

Like før jul skapte leserinnlegget «Kunnskapsløst og usolidarisk» av Kjersti Feldt Anfinnsen debatt i kommentarfeltet på facebooksiden til Nordnorsk debatt. Over 900 kommentarer der en stor andel var av det ufine slaget. – Det var begredelig lesning. Det er som NIM-undersøkelsen viser; folk i Norge mangler kunnskap om kvenene. De som tror de vet noe, hevder gjerne at kvenene er innvandrere fra Finland. Mange evner heller ikke å skille mellom en nasjonal minoritet og andre minoriteter, noe som er problematisk, uttalte Kai Petter Johansen, leder i Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto.

Les også: Årskavalkade 2022: Syystalvi

Helt på tampen skrev Ruijan Kaiku at forannevnte Kai Petter Johansen skulle holde den syvende kvenske nyttårstalen i historien. Dette for fjerde gang på riksdekkende tv hos NRK, og for aller første gang på hovedkanalen NRK1.