Alt for ung gikk kvendronninga Heidi Nilima Monsen bort. Slekt og venner sørger for at hun ikke glemmes. Her intervjuer hun popgruppa KeiiNO for Ruijan Radio. (Arkivfoto)  

 

Kanskje du har et kvensk prosjekt som kan være aktuelt?

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Til heder for Kvendronningen selv, Heidi Nilima Monsen (9.2.1978 – 31.5.2021), deler vi ut 10 000 kroner. Stipendet går til noen som vil gjøre en jobb for å fremme kvensk kulturarbeid, men trenger hjelp til å komme i gang.»

Sitatet er hentet fra ei nettside som heter Heidis minnestipend, der det på dagen for Heidis bursdag sto å lese informasjon som både hedrer Heidi for den hun var – blant annet journalist og redaktør i Ruijan Kaiku – men som også har interesse for deg som ønsker å realisere et prosjekt med kvensk relevans.

Stipendet, opplyses det, skal gå til arbeid innen kvensk språk, kunst, litteratur eller annet kulturarbeid for kvensk ungdom.

«Målet er å synliggjøre den kvenske kultur og inspirere flere til å vise fram sin kvenske identitet», meldes det. Søknadsvinduet oppgis å være fra skrivende stund 9. februar til 15. april.

Hvis du anser prosjektet ditt som aktuelt, så kan du levere søknad her (du finner plassen å trykke øverst til høyre på siden):

Heidi Nilima Monsens minnestipend

Den som vinner stipendet skal etter det arrangøren opplyser motta gaven den 31. mai i år, datoen da Heidi døde, der det samtidig blir en seremoni med presentasjon av stipendvinneren og prosjektet som midlene skal brukes på.

«De vil også bli invitert til å være med å dele ut neste års stipend og samtidig gi et foredrag om hvordan stipendet har hjulpet dem med arbeidet sitt», heter det fra folkene bak minnestipendet. Videre innsamling slik at stipendet kan opprettholdes over tid, står naturligvis også sentralt.

Vi tar med at det ble samlet inn over 65 000 kroner i forbindelse med Heidis bortgang og den påfølgende ideen om en mer varig arv – enn den som lever videre i minnene og i alt hun skrev, fotograferte og malte.

Stipendet deles ut i samarbeid med Kvääninuoret – Kvenungdommen, og juryen som skal vurdere prosjektene, opplyses å bestå av:

Birte Mari Vetaas, svigersøster, initiativtaker og adoptiv/æreskven
Terje Nilima Monsen, Heidi sin bror, og faste klippe igjennom kreftsykdommen
Kristine Jonas, tidligere kollega og nå ungdomsmedarbeider i Kvenungdommen
Hilja Lisa Huru, tidligere leder for Norske Kveners forbund og god venninne av Heidi