Forfatter og mangeårig NRK-journalist Laila Lanes. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

«Før jeg går av som ordfører, så skal skiltinga være på plass», sier Lyngen-ordføreren i den sjette og siste Praatikas-episoden, der Lyngen kommune er i fokus. Hør sendingen nederst i saken.

 

Her er den siste episoden i Halti kvenkultursenters minipodcastserie Praatikas (pratsom). I denne episoden går turen til

Ordfører i Lyngen Dan-Håvard Johnsen på Kvenfolkets dag 2021. (Foto: privat)

Lyngen, følgelig med to lyngsværinger i gjestestolen. Dagens gjester er Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen og forfatter og mangeårig NRK-journalist Laila Lanes.

Johnsen, som etter hvert har gjort seg kjent med både sin egen og regionens flerkulturelle bakgrunn, erkjenner at kommunen hans er bakpå når det gjelder flerspråklig skilting. Han lover blant annet at dette skal være på plass før hans tid i ordfører-stolen er omme.

Les også: Her er Praatikas-episode nummer fire

Laila Lanes, som mange kjenner gjennom sitt virke i NRK Kvääni, har også oppdaget sine røtter i voksen alder, og på senhøsten 2022 kom bokutgivelsen «To prosent norsk», en bok hun tidligere har sagt er boken hun skulle ønske at hun hadde hatt tidligere i livet. Tittelen underbygger gjerne det hun sier i denne episoden: Hennes DNA-test viser hele 95 prosent finsk.

Lanes, som opprinnelig kommer fra Furuflaten/Vuosvankka, sier at begrepet «kvensk» er litt vanskelig for folk i Lyngen å forholde seg til, og har sine tanker omkring det.

Om «Praatikas»

En podcast fra Halti kvenkultursenter IKS. Produsert av Duoble Crit Media.

«Praatikas» er det kvenske ordet for «pratsom.»

Over seks episoder, forbeholdt hver av de seks kommunene i Nord-Troms, skal det blant annet handle om å være nordtromsing, om å ha kvenske røtter, om identitet, språk, historie og politikk. En god samtale, for å komme under huden på de ulike gjestene.

Programlederne er Agnete Båtnes Braaten og Heidi Johanne Blomli. Prosjektleder er Malin Vollstad.

Episodene publiseres på «Ruijan Radio – Spesialprogrammer» på Spotify og på Halti kvenkultursenters youtube-kanal, og vil i tillegg presenteres på ruijan-kaiku.no.

Sendeplan:

  • Ep. 1 Fredag 26. mai 2023 kl. 14
  • Ep. 2 Fredag 2. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 3 Fredag 9. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 4 Fredag 16. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 5 Fredag 23. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 6 Fredag 30. juni 2023 kl. 14

Les også: Her er nest siste Praatikas-episode

Hvordan hadde Nord-Troms sett ut dersom fornorskningen ikke hadde eksistert? Er befolkningens bakgrunn underkommunisert? Dette er spørsmål som diskuteres i dagens sending. I den nærmere 50 minutters lange sendingen er samtalen innom tema som fornorskning, språktap, slektsforskning og identitet.

Dagens episode hører du her: