Folk har igjen fått øynene opp for betydningen av mat laget av lokale produsenter fra lokale råvarer. (Foto: Arne Hauge)

 

Fra Tornedalen til Arvidsjaur: Norrbotten len jobber for å bli mer selvforsynt i matveien.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I oktober skrev vi om mat fra Tornedalen, en spiselig trend der stadig flere vil ha landsens mat basert på jordnære ingredienser. Arrangementet het «Foodstock Destination», en idé der gjestene ble tatt med til råvarene og ikke motsatt:

Flere vil ha mat fra Tornedalen

Etter at pandemien traff oss i mars med økt usikkerhet rundt blant annet leveranse av fødevarer, har flere fått øynene opp for verdien i den urgamle, lokale matvareproduksjonen. Lensmyndighetene i Norrbotten er blant dem, de lanserte i slutten av september en såkalt podcast der målet er å øke den lokale forsyningsgrad av mat samt inspirere til mer norrbottensk mat på tallerkenen.

Det første først: Podkast. Mange strever med å skjønne hva dette er, men podkast er rett og slett et program. Som regel lydprogram, slik den nye «Nära Mat podden» er et eksempel på, men det kan også være video. Ulikt et radioprogram hvor lyden kringkastes og må høres idet det sendes, kan man selv velge når man vil høre en podkast. Verre er det ikke, og mange, inkludert Ruijan Radio, lager i dag podkaster.

«Maten fra Norrbotten er riktig bra. Men vi produserer alt for lite», meldes det fra lensstyrelsen i Norrbotten, som har fått inn Hulda Wirsén som programleder, hun er samordner for prosjektet nærmat hos nevnte lensstyrelse.

Visste du, spør lensstyrelsen, at for 20 år siden var lenet 50 prosent selvforsørgende på mat? Og at tallet i dag er ned mot 20 prosent?

Det vil Wirsén og journalist Malin Winberg gjøre noe med, blant annet via det faktum at det fins stor potensiale for grønnsaksdyrking i lenet.

I den første episoden ble lytterne kjent med grønnsaksdyrker Emma Isaksson fra Hemmingsmark, og i den andre episoden kan du møte kokebokforfatteren Per Huuva fra Övertorneå.

Her kan du lytte til Emma og Huuva og etter hvert mange fler:

Norrbotten len nærmat-podkast