Nå har også du sjansen til å se Eira Söderholm forelese. Her ser vi Söderholm (sittende) sammen med tre elever i et bilde fra 2015. (Arkivfoto: Liisa Koivulehto)

 

Den kjente oversetteren og lærebokforfatteren er blant foreleserne på årets meänkieli-seminar.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Talemålet og skriftspråket til de finskættede minoritetene på Nordkalotten.»

Det er tittelen på Eira Söderholms forelesning, hun representerer UiT Norges arktiske universitet.

Fredag 13. og lørdag 14. november er det nemlig klart for årets språkseminar om meänkieli. Seminaret holdes i Övertorneå, eller Matarinki som stedet heter på meänkieli, og todagersseminaret kan følges digitalt. Det betyr i praksis at du kan se det på din egen dataskjerm, nettbrett eller telefon. Det skjer via et nettsted som heter Kieliarena. Også på Youtube skal det være mulig å se forelesningene, de skal etter det arrangøren opplyser også tekstes til svensk.

Etter det arrangøren opplyser, skal Söderholm forelese på lørdag som den siste i rekken av tre fagfolk innen emnet meänkieli. Endelig program er ennå ikke klart, men lørdagen opplyses å starte med Elina Palola fra Uleåborgs universitet, hun skal snakke om det finske skriftspråkets tilblivelse og utvikling. Senere skal Helka Riionheimo fra Östra Finlands universitet snakke om oversetterutdanning for karelskspråklig, i ei forelesning kalt Kiännä da elvytä.

Men først er det fredagen, men et foreløpig program som inneholder Marja-Leena Kivelä fra Uleåborgs universitet, hun skal snakke om temaet kreativ språkundervisning. Senere kommer turen til Annika Pasanen fra Helsingfors universitet, i ei forelesning om et språk født på nytt, nemlig hvorledes enaresamisk hentet seg inn. Arrangøren skriver:

«Programmet for årets seminar handler ikke direkte om meänkieli, men om viktige spørsmål som har å gjøre med revitaliseringen av et truet minoritetsspråk som meänkieli og kvensk. Spørsmål som berøres er blant annet skriftspråkets standardisering, språkberiket undervisning og språkbad.»

Verdt å nevne er det også at årets seminar stelles i stand i et samarbeid med blant andre vårt eget Kvensk institutt, og at programmet kan grovdeles i to hovedtema; skriftspråkets standardisering og språkbadmetoden.

«Hva er egentlig språkbad-metoden?» spør arrangøren seg.

Som kjent er språkbad en metode brukt også for kvensk her hjemme, så meänkieliseminaret må sies å ha kvensk relevans på alle bauger og kanter. Vi kommer tilbake med mer eksakt info når programmet er endelig spikret, og minner om at den digitale tilgangen åpnes samme dag som seminaret starter. Og som nevnt, arrangøren opplyser at de går for svensk teksting av forelesningene. Faktisk ligger det allerede klart en spill-av-knapp hos kieliarena. De rette knappene å trykke finner du ved å følge denne linken:

Meänkieliseminar 2020

Vi tar med at hovedarrangør er Språkrådet ved Institutt for språk og folkeminne, samt at språkseminaret i meänkieli arrangeres årlig på ulike steder. Første gang var i november 2019, i Uppsala. Som en mulig forsmak kan forelesningene fra den gang ennå ses på nettet. Her er lenka dit:

UR Samtiden – språkseminar meänkieli 2019