Høsten 2019 kan studenter ta kvensk i lærerutdanningen ved Universitetet i Tromsø, Campus Alta.

 

Velg kvensk, og få ettergitt inntil 50.000 kroner av studielånet.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Kvensk i lærerutdanningen starter opp høsten 2019. Tilbudet går over 3 år og gir totalt 60 studiepoeng. Ansvaret for utdanningen ligger ved UiT, som tilbyr fleksibel lærerutdanning ved studiested Alta. Parallelt med tilbudet Kvensk i lærerutdanningen tilbys kvensk også som videreutdanning for lærere.

Det stilles ingen formelle krav om forkunnskaper, men for å enklere kunne følge progresjonen i undervisningen, anbefales det likevel grunnkurs i kvensk eller tilsvarende kunnskaper. Dette kan også være tidligere studier i kvensk eller finsk ved universitet eller videregående skole.

Lavere lån

Når det gjelder grunnkurs i kvensk, så holdes det ved UiT campus Alta i vårsemesteret 2019. Dette grunnkurset er samlingsbasert, med 4 samlinger fra onsdag til fredag i ukene 3, 6, 10, 14. Datoene er nå også kjent, og disse er 16. til 18. januar, 6. til 8. februar, 6. til 8. marsk og 3. til 5. april.

Les mer om Kvensk grunnkurs

«Vi håper at både fremtidige lærerstudenter og de som allerede arbeider som lærere vil finne dette tilbudet interessant. Studenter som tar kvensk som del av lærerutdanningen vil få ettergitt inntil 50 000 kroner av studielånet,» heter det i en pressemelding fra universitetet.

Les mer: Målrettet plan for kvensk

Universitetet melder at tidligere studenter skriver dette om det å studere kvensk:

I jobbsammenheng

«Kvenskkurset var veldig interessant og et nyttig faglig påfyll i jobben min. Det var spennende å ta del i utviklingen av et helt nytt og etterlengtet fagtilbud, sier Philipp Conzett, fagansvarlig for finsk og kvensk ved Universitetsbiblioteket i Troms.

«Min begrunnelse for å studere kvensk var min far sine foreldre kom begge fra Tronedalen. Min farfar var den første i sin familie som ble født i Norge og han lærte kvensk hos sine foreldre samtidig som han lærte norsk,» skriver Aud Nora Hansen.

«Som godt voksen bestemte jeg å revitalisere språket i min familie. Jeg søkte og kom med på Grunnkurs i kvensk. Det er mange år siden jeg lærte grammatikk, men med godt planlagt studieplan og dyktig inspirerende lærer kom jeg gjennom kurset. Kurset inspirerte til videre studier i kvensk. Jeg anbefaler kvenstudie» skriver Hansen.

Aud Nora Hansen (Foto: Liisa Koivulehto)

«Et veldig fint kurs for å lære seg grunnleggende kvensk. For meg var det veldig flott og viktig å gjøre meg kjent med, og å være med på å ta tilbake det språket mine foreldre og familie kunne, men som vi barn ikke ble innviet i. Jeg føler via språket, at jeg har fått bedre kontakt med mine finske og kvenske røtter,» skriver Konstanse Marie Skogstad.

«Min første tanke var å lære kvensk for å kunne forstå litt finsk i slektsforskningen min, men etter hvert ble det morsomt å forsøke å lære språket mine forfedre snakket, og det ble viktig å
kanskje gi et bidrag til å redde det. Nå har jeg til og med bruk for det i jobbsammenhen. Og det blir det mer og mer bruk for,» skriver Laila Lanes i pressemeldingen fra UiT.