– Flaggene ble fine i vinden, sier Antti Aslak Lantto og datteren Marit Anne Lantto. (Foto: Arne Hauge)

 

6. februar 2022: Ideell flaggvind ga stor stas oppe i lufta ved Alta videregående skole.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Først måtte vi måke oss fram til flaggstanga, så var det å heise flaggene. Det norske skal heises først, deretter det samiske. Det ble riktig så fint.

Det sier Antti Aslak Lantto, som vi møtte ved Alta videregående skole litt før klokken 10 søndag formiddag. Datoen er ingen ringere enn 6. februar, som er Samefolkets dag. Eller også Samenes nasjonaldag, det er etter hva vi forstår valgfritt. Antti Aslak jobber som driftstekniker ved skolen, det het vaktmester før, og hadde altså ansvaret for at flagget kom opp på den store dagen.

– Her nordpå skal flagget heises klokken 10, og tas ned klokken 15. Fem timer er nokså kort tid, men det har med lyset og mørketiden å gjøre. Flaggene skal ikke være oppe i mørket, sier Lantto.

Hjem og pynte seg

Han viser oss videosnutten da datteren Marit Anne halte og dro i flaggsnora, sånn at det samiske flagget langsomt krabbet i retning himmelen. Samtidig sang hun en fin sang.  Sangen var naturligvis på samisk.

– Det var fint å ha en god hjelper med seg, bekrefter faren. Marit Anne er forresten åtte år gammel, vel, ni om ikke så alt for lenge. At det var morsomt å være med pappa på jobben og heise flagget, det var tydelig. Humøret var som flagget, helt på topp, selv om vinden gjorde det nokså kaldt rundt ørene.

Bli med og markere dagen vår, oppfordrer far og datter. Feiringen i Alta foregår på Sami Siida i Øvre Alta. (Foto: Arne Hauge)

– Nå er det hjem og ta av seg arbeidsklærne, for da skal vi pynte oss. Da er det på med festdrakten, sier driftsteknikeren, som bekrefter at da skal kofta få luftet seg. Da går turen opp til Sami Siida i Øvre Alta, der feiringen av dagen finner sted.

– Vi starter klokken 12 i dag, og så blir det middag fra klokken 15. Det blir bidos, sier Lantto, og forteller om aktiviteter som naturligvis også inkluderer barna.

Mye finsk i navnet

– Det blir kjøring med reinslede og andre aktiviteter, og de har en kjempefin akebakke der oppe, sier han, og oppfordrer folk til å bli med på festlighetene.

Alta videregående skole har forresten en klasse som heter Asp, beregnet for elever med utviklingshemminger, om vi forsto Lantto korrekt. De elevene satte alle kluter til foran Samefolkets dag 2022, og laget kunst både i snøen og ved inngangen ved skolen sin.

– Lærerne ved skolen har vært flinke til å motivere elevene og vise fram det samiske, sier Lantto, som bekrefter at han har mye finsk i navnet sitt. Både Antti og Lantto.

– Jeg har finsk far. Han kom til Norge i 1970. Min mor er samisk, sier han.

Også Ruijan Kaiku slutter seg til gratulasjonene på dagen. Lihkku beivviin. Gratulerer med dagen.

Foran Samefolkets dag 2022 hadde lærerne gjort en god motivasjonsjobb, som elevene fulgte opp. Her et eksempel foran inngangsdøra, laget av Asp-klassen. (Foto: Arne Hauge)