– Vi hadde det veldig gøy her, sier Frøydis Søndenaa, her sammen med moren Marit Søndenaa. (Foto: Arne Hauge)

 

Bedømmingen fra Vestlandet er klar: Kippari i Børselv er den beste festivalen i hele landet.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Hver eneste sommer tar Marit Søndenaa og datteren Frøydis (13) turen fra Haugesund på Vestlandet, til Børselv i Finnmark. Børselv-tilknytningen kommer nemlig fra faren til Frøydis. Og siden han har kvenske røtter, har også Frøydis det. Uansett, få steder kan måle seg med Børselv, sier de to vestlendingene.

– Vi må jo reise hit, for Børselv er nok den fineste plassen i verden. Særlig når været er som i dag. Denne festivalen er nok den aller beste vi vet om, sier mor og datter, som vi var heldige og fikk møte under Kipparin-festivalen tidligere i juli i år.

Hun skal danse

Marit er lektor i forming, og døtrene har tydeligvis arvet morens interesse for kunst og skapende arbeid. Begge spiller nemlig ulike instrumenter, fiolin og klarinett ble nevnt, og Frøydis er tydelig stolt over sin søster.

Les også: Hva er det med Kippari-festivalen og været?

– Hun er storesøsteren min og heter Målfrid Søndenaa. Hun er 19 år gammel og skal bli danser, sier lillesøster Frøydis.

– Er hun her nå, i Børselv?

– Nei, dessverre. Hun er bestandig med oss hit til Børselv, bare at i år var hun opptatt med noe annet og kunne dessverre ikke, svarer mor Marit, som kan fortelle at datteren Målfrid har laget en egen dans.

Bidrar til å spre budskapet

– Dansen heter Tidevann, og har hentet inspirasjon fra Børselv og Finnmark, sier Marit, som bekrefter at inspirasjonen nordfra også vises i hennes egen lærergjerning, i formingsfaget. Slik sett bidrar familien Søndenaa til at det «finnmarkske» og kvenske budskapet sprer seg på Vestlandet, bekrefter Marit.

Vi spør datteren Frøydis om hva som har vært artigst under årets Kippari-festival:

– Det har vært veldig gøy å handle her, og se på konsertene. Ja, og så var det gøy å være med på musikkverkstedet, sier Frøydis.