Ruijan Kaiku og Linus til nye medlemmer. Linus er forresten en flink gutt, men han blir frustrert, muggen, rasende og til sist veldig lei seg når bestevennen bjørnen blir borte. Uten å røpe slutten lover vi at det ender godt. (Foto: Arne Hauge)

 

Ruijan Kaiku pluss Linus eller Lyngstad til nye medlemmer.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det var den første desember i fjor at Norske Kveners Forbund stilte med nye medlemsgaver. Fram til nyåret fikk nye medlemmer gleden av tre måneders gratis-abonnement på den trykte versjonen av Ruijan Kaiku – samt et kvensk pinneflagg, «men i år kan medlemmet velge mellom to bøker,» meldte Ruijan Kveeniliitto tidligere i februar.

Du kan velge mellom barnebok eller voksenbok, den første på kvensk, den andre på norsk. Vi har så langt lest den kvenske, og må si det er ei god bok, skrevet av Anna-Kaisa Räisänen og like trivelig og pedagogisk bra illustrert av Christina Gjertsen. Boka heter «Linus kaottaa karhu rievun,» der Linus er en gutt og karhu er hans stakkars lille bjørn, som blir grundig borte. Uten å røpe for mye kan vi røpe at det ender godt, til glede for alle barna finner Linus stakkars bjørnen:

«Linus oon seppä poika. Hän saattaa paljon, hän oppii paljon ja hän tutkii mailmaa joka päivä pikkuisen enämen ja enämen. Hänen paras ystäävä oon Karhu Riepu, eikä Linus mene minnekhään ilman Karhutta.»

Forresten er gaven Linus-boka nummer en fra duoen Räisänen/Gjertsen. Nummer to er allerede ute:

Serverte tomatsuppe og glimt fra Linus-boka

Hvordan det ender i den andre boka er vi usikre på, den boka heter «Kvinnen og spydet,» en roman av Torleif Lyngstad. Om boken står det blant annet å lese:

«Det har gått over 70 år siden farmor sådde frøet som de siste årene har spiret og blitt til en tilkjennegivelse av hennes, og dermed forfatterens egen etniske bagrunn. Et slags manifest.»

«Boken synliggjør kvensk fortellertradisjon»

«Har du ikke fått medlemsgave fra oss?» undrer NKF.  Ta i så fall kontakt med deres medlemskonsulent på epost: tomi.vaara@kvener.no.