Martin Hovden var litt skeptisk da han fikk servert ukjente spesialiteter hentet fra matbutikken i Finland (Foto: Karianne Engelien Anti)

 

I følge Heidi er man ikke skikkelig kven før man elsker kaffijuusto. Ruijan Radio-makker Martin er litt skeptisk. 

 

Lytt til RUIJAN RADIO

 

Ruijan Radio har vært på teambuilding i Finland, og som seg hør og bør ble det handlet litt «kvenske godsaker» på butikken ved grensa. Som den rutinerte kvenske harryhandleren Heidi er, havnet både karelske piroger og kaffeost i handlekurven. Martin har aldri smakt verken kaffeost eller piroger tidligere, så under radiosendinga blir det prøvesmaking av disse to «urkvenske» delikatessene.

Heidi og Marin byr også på fersk musikk, og vi har tatt en prat med den plateaktuelle MGP-deltakeren Elin Kåven fra Elin & the Woods. Selv om hun først og fremst har en samisk identitet, har hun også kvenske aner fra selveste «Trollkaaven», mirakelmannen fra Billefjord.

Språklærer Katriina Pedersen tar oss med i en kvensktime i Kvænangen, og vi får høre kvenskelev Lennart fortelle om sitt nyeste prosjekt.

Det blir også servert en herlig godbit fra professor emeritus Einar Niemis foredrag Kvener på hundre minutter. Denne gangen forteller han om kvenene i mytologisk tid. I følge mytene er det kvenkongen Faravid som er stamfaren til både det engelske og norske kongehuset.

Denne ukens konkurranse er bortimot umulig å gjengi i skriftlig form, så her må man lytte til sendinga for å få med seg spørsmålet. Send svar på sms til 2399. Husk å starte meldinga med AP_RA. Du må også skrive navnet ditt i sms’en. Vinneren blir trukket ut til programmet om to uker.

Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 11, med reprise fredag til samme tid. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast på for eksempel Spotify og Itunes.

RUIJAN RADIO

 

Ruijan Radio har tatt en prat med Elin Kåven (Foto: Heidi Nilima Monsen)