Kvenske språkreir er et viktig tiltak i Målrettet plan for kvensk språk, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Kuva: Ann Kristin Lindås/KMD

 

 Godt å høre at kvenske språkreir allerede gir positive resultater, sier statsråd Monica Mæland.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Det er godt å høre at kvenske språkreir allerede gir positive resultater når det gjelder læring og bruk av kvensk språk blant barn, slik som Ruijan Kaiku viser til, sier Monica Mæland, statsråd for Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Skal følge opp

– Støtten til kvenske språkreir er et viktig tiltak i Målrettet plan for kvensk språk, og regjeringen vil følge opp dette, sier Mæland, etter at Ruijan Kaiku for en tid siden gjorde henne kjent med tilbakemeldingen fra folkene i Porsanger – de som har ruget ut språkreiregget – at prosjektet er en kjempesuksess man ønsker å videreføre.

Språkreir har lagt grunnlag for egne kvenske avdelinger i barnehagen, som her fra Krøkebærstua i privatbarnehagen Bærtua i Porsanger. (Kuva: Arne Hauge)

Det var i januar i år at regjeringen lanserte en målrettet plan for kvensk språk. Planen skal vare fram til 2021, og ministeren sier den inneholder en rekke tiltak for å styrke det kvenske språket. Den svarer i stor grad også på Europarådets anbefaling, mener hun.

Kvenske lærere og språksentre

– Da planen ble lansert, tildelte regjeringen en ekstra bevilgning på 750.000 kroner til Norges arktiske universitet – Universitetet i Tromsø, for å utvikle et lærerutdanningstilbud i kvensk språk. Det å utdanne lærere med gode kvalifikasjoner i kvensk er veldig viktig for å styrke kvensk språk framover, sier hun.

Les også: Kvenske språkreir skaper trygge småfugler

– I år har også regjeringen gitt støtte til etablering av tre nye kvenske språksentre, et i Troms og to i Finnmark. Disse språksentrene er under etablering. Språksentrene har en viktig rolle i revitaliseringen av kvensk språk, sier Mæland.