Nordkalottfolkets Toril B. Kåven og Roar Olsen sier seg godt fornøyd med den tallrike fylkestingslista. (Foto: Nordkalottfolket)

 

Fylkestingslisten for Nordkalottfolket er klar. Se hele lista og alle navnene.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Nye politikere er født, meldte Nordkalottfolket i ei pressemelding fredag 29. mars.

– Vi tror lista danner grunnlaget for en sterk og god røst – av folk nordfra, sett nordfra og kun med fokus på nord. Ekte nordpolitikk, rett og slett, sier leder Toril Bakken Kåven. Og lista, den så dagens lys på grunn av planen om fylkessammenslåing.

Mange hos oss er sterkt bekymret for sammenslåingen, men vi tok et valg om å vise dem hva vi i nord er laget av. Eneste grunnen til at vi stiller liste, er at Troms og Finnmark slås sammen. I så måte er vi første, og hittil eneste ektefødte barn av fylkessammenslåingen, sier lederen.

Utvalgte listefolk fra Troms (fra venstre) May Kristin Knutsen, Roar Olsen, Nora Ollila, Lasse Lyngmo og Lone Beate Ebeltoft. (Foto: Nordkalottfolket)

Selv om noen av navnene er kjent fra annen politikk, sier Bakken Kåven at alle er nye i fylkespolitikken.

– Vi er eneste parti som faktisk har klart å engasjere mange nye mennesker inn i politikken, og dermed kanskje ny måte å tenke på. Vi stiller spørsmål ved mye innenfor dagens system, og det skal vi gjøre fremover også. Våre folk kommer til å bli et friskt pust i en politisk hverdag hvor det er lite nytt under himmelen, sett ut fra at det er få nye ansikter på andre lister.

Nordalottfolkets fylkestingsliste

Vi skal være for folket i nord, ingenting annet. Vi trenger ikke dra til Oslo for å få påfyll av egne meninger, slik som andre partier har en tendens til å gjøre, sier lederen.

Hun sier det har vært mye arbeid å få til listen, men også spennende og givende. Alta er oppsiktsvekkende godt representert, de har noen huller i regionen for øvrig, men dier at det må man regne med på en slik førstegangsliste.

Sterke navn fra Troms

Nordkalottfolket melder mange sterke navn fra tromsregionen. i Tromsø er Roar Olsen kjent for mange som Rema-Roar, selv om han nå bor i Nordreisa. Nora Ollila i Tromsø er lærerstudent røtter fra Storfjord, og betegnes som et «ekte nordnorsk kvinnfolk med røtter både i norsk, kvensk og sjøsamisk kultur,» og engasjert i det meste som rører seg. Lasse Lyngmo er fiskerbonde, og har utmerket seg innenfor fiskerisaker de siste årene, og omtales som svært stødig på fiskeri og landbruk.

– I tillegg har vi Lone Beate Ebeltoft, Helene Knutsen og Ronny A. Lyngmo som alle bor i Tromsø, med hjemrøtter i Vardø og Lyngen. Her er det mange kjempegode kandidater. Alle i Troms er helt nye i politikken, og er i full gang med å jobbe frem hva som er viktige tema for folk i Troms, sier Bakken Kåven. Hun er fra Tverrelvdalen i Alta, og  stadig topper lista.

Bakken Kåven sier hun har forsøkt å selge førsteplassen til alle i partiet, men blitt møtt både solid og enstemmig av krav om å stå på topp denne første perioden.

– Jeg må jo bare takke for tilliten, det er jo utrolig rørende at de ønsker meg på topp enda. Jeg burde jo henge i hornet på veggen nå, og knirke for meg selv. Men, jeg får vente noen år til da, sier Kåven.

Nye navn fra Vest-Finnmark

Vidar Antonsen fra Rypefjord ved Hammerfest er også blant de 10 første, og bekreftes å nyte stor tillit hos de aller fleste. Mange nye har også kommet til. Magne Ek er tidligere journalist i Altaposten, og har nå engasjert seg hos Nordkalottfolket. Det samme har Katarina Jørstad Thoresen, også hun fra Alta.

– Magne har allerede bidratt sterkt med sin analytiske og kritiske røst i alle diskusjoner, mens 18 år gamle Katarina ettertrykkelig har satt oss på plass i forhold til hva som er viktig for unge. I tillegg har vi Bror Ivar Salamonsen høyt oppe. Han er fra Børselv i Porsanger, bor nå i Karasjok, og Sølvi Johansen som også har vært engasjert på Tverrpolitisk liste i Porsanger. Det blir utrolig artig å jobbe med valgprogrammet sammen med disse kreative folkene, og alle de andre på lista, sier Bakken Kåven.

Bygge opp i Øst-Finnmark

Den senere tid har Nordkalottfolket fått på plass flere navn fra Øst-Finnmark, men siden navnene er ferske, er de plassert noe lengre ned på listen, dette ifølge lederen slik at de kan få en «læreperiode.»

– Kjell Dervola fra Kirkenes vil bidra, og utrolig spennende er det også å ha fått med Mats Lamo, en ung fisker som bor i Vadsø og med røtter i Nervei. Det samme har Hilde-Kathrine som bor i Alta, som opprinnelig er fra Nervei. Også Katarina Jørstad Thoresen påberoper seg delvis Vadsø-medlemskap, siden hun har bodd der i mange år, i tillegg til Ebeltoft, bosatt i Tromsø, men fra Vardø. Nordkalottfolket har foreløpig ikke eget lokallag i øst, men med den interessen vi nå opplever fra folk, så tror jeg ikke det er lenge før vi har det på plass, sier Kåven.

Arbeidsprogram er neste fase

Nordkalottfolket betegner sitt grunnlag slik: Likeverdighet, naturnærhet, et sterkt fokus på nord og Nordkalottens utfordringer, kultur- og næringsfokus.

– Vi har jo for eksempel klare synspunkter om at all oppdrett skal inn i lukkede anlegg, nullutslipp fra næringsvirksomhet i havet, og at fisken skal tilhøre folket. Så må vi selvfølgelig utvide våre politikkområder til det som er aktuelt på fylkestinget, blant annet samferdsel, skole, helse, infrastruktur og internasjonalt arbeid.

– Nå når lista er på plass, vil neste fase være å få på plass et arbeidsprogram for fylkestingsvalget. Prosessen har allerede startet, og i løpet av mai måned bør alt være på plass. Da skal vi ha diskutert oss ferdig, sier Kåven, som melder at hun gleder seg til tiden som kommer, og at folk må ta kontakt dersom de har innspill.

Dersom du lot være å gå inn på linken over alle de 44 navnene, så ser du de 32 første her:

1 Toril Bakken Kåven, Alta
2 Roar Olsen, Nordreisa
3 Lasse-Håvard Lyngmo, Svensby, Lyngen
4 Kjetil Romsdal, Alta
5 Nora Marie Ollila, Tromsø
6 Bror Ivar Salamonsen, Karasjok
7 Magne Ek, Alta
8 Lone Beate Ebeltoft, Krokelvdalen
9 Vidar Kvalnes Antonsen, Rypefjord, Hammerfest
10 Katarina Jørstad Thoresen, Alta
11 Sølvi Vivian Johansen, Børselv, Porsanger
12 Hilde-Kathrine Nilsen, Alta
13 Kai Petter Johansen, Kvænangen
14 Kjell Ingvald Dervola, Kirkenes
15 May Kristin Knutsen, Kvaløysletta
16 Mats Lamo, Vadsø
17 Brit Elisabeth (Lisa) Wilhelmsen Vidal, Lakselv, Porsanger
18 Helene Beate Knutsen, Tromsø
19 Knut Einar Kristiansen, Brenna, Porsanger
20 Maylen Berg, Lakselv, Porsanger
21 Lene Knutsen, Alta
22 Rolf Wilhelmsen, Alta
23 Lisa Vangen, Samuelsberg, Kåfjord
24 Ronny Andre Lyngmo, Krokelvdalen
25 Sara Berit Ellen Buljo, Kautokeino
26 Ronald Kaino-Hestness, Kvænangen
27 Stig Furu, Alta
28 Jan Skogheim, Sørreisa
29 Kjell E. Bjørnæs, Alta
30 Marianne Strøm Vetoniemi, Alta
31 Kurt A. Solheim, Kvænangen
32 Oskar Langli, Alta