Ordfører i Moss kommune, Hanne Kristin Tollerud. (Kuva/Foto: Ingeborg Thorsland)

 

«Mangfoldige Moss — skapende, varmere, grønnere» er Moss kommunes visjon. Nå ønsker ordføreren å leve opp til dette også ovenfor kvenene som en nasjonal minoritet. – Kvenene er et hull i Norges historie, sier hun.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det er ikke bare i de kvenske kjerneområdene nord i landet det flagges og markeres på Kvenfolkets dag. Det skjer også i Trondheim, Oslo, Horten, Tønsberg og Bergen. Nå opplyser ordfører i Moss kommune, Hanne Kristin Tollerud, at også de vil markere dagen for første gang i år.

Les også: Fire av ti kommuner skal flagge

– Vi har ikke fått tak i flagget i tide, men skal ha en liten markering utenfor rådhuset den 16. mars kl. 08:00, og vil markere på sosiale medier, sier hun til Ruijan Kaiku.

– Dersom vi kan gjøre dagen litt mer kjent, gjør vi også kvenene mer kjent, og kvenene er et hull i Norges historie, sier hun.

Tollerud ønsker det kvenske flagget inn i kommunens flaggreglement, og vil derfor ta saken opp i kommunestyret. Tirsdag 15. mars orienterte hun formannskapet.

– Jeg ønsker ikke å forskuttere noen ting, men oppfattet stemningen i formannskapet som positiv. Et vedtak i kommunestyret vil sikre årlig flagging, uavhengig av hvem som sitter i ordførerstolen, sier hun.

Les også: Én av fem kommuner markerer dagen

Mangfoldige Moss

Ordføreren trekker fram kommunens visjon om å være en mangfoldig kommune.

– Visjonen vår er ikke noe som skal støve ned i en skuff, dette er en viktig sak og en del av det å være mangfoldig. Denne typen anerkjennelse betyr mye for folk, og vil kunne bidra til nysgjerrighet og økt kunnskap.

– Kvenene som nasjonal minoritet er en viktig del av landets historie, og mitt mål er å gjøre den historien mer kjent for framtiden, sier Tollerud.

– Initiativtakeren Kirsten Viik kommer hit på Kvenfolkets dag og skal delta på vår markering. Hun er engasjert i Norske kvener Ytre-Oslofjord og er for øvrig en samfunnsengasjert kvinne som er bosatt her i Moss.

Les også: Slik markeres Kvenfolkets dag 2022