Stemningsbilde fra en tidligere utgave av Finnskogdagene. Når Sannhetskommisjonen straks igjen samles rundt leirbålet, møtes de på hjemmebanen til dette tradisjonsrike arrangementet. (Illustrasjonsfoto: Arkiv)

 

Men denne gangen kun kommisjonen uten publikum.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Den 9. mai 2019 innfortolket kommisjonen skogfinnene i mandatet», står det å lese hos Sannhets- og forsoningskommisjonen. Og når de nå igjen samles til ordinært møte den 12. august, befinner de seg i det minste geografisk temmelig nær sitt siste mandat-tilskudd.

Opaker gård er nemlig stedet, gården ligger på en høyde ved foten av Finnskogen med «flott utsikt over Solør hvor mektige Glomma bukter seg gjennom landskapet,» som eierne av gården selv uttrykker det på sine sider. For øvrig ligger overnattings- og serveringsstedet i kulturbygda Grue, kjent blant annet for de årlige Finnskogdagene. Dager Ruijan Kaiku jevnlig har skrevet om, sist nå nylig da vi meldte at årets versjon flyttes fra heinäkuu til syyskuu, fra juli til september.

Finnskogdagene utsatt

Kommisjonen skulle møtes også den 20. august i år, da i form av deltakelse på kvenleir i den nye NKF-hovedstaden Kjækan i Kvænangen i Troms. Men, særlig fordi leiren betinget svensk deltakelse, gikk det hele korona-fløyten. Kommisjonen har da også formelt avlyst denne deltakelsen, kan vi melde.

Ny korsvei med åpning for publikum er likevel rett rundt hjørnet. Dette fordi kommisjonen skal delta på fagseminar i forbindelse med åpningen av Vadsø musum – Ruija kvenmuseum. Det skjer den 26. august, som vi forstår i Vesisaari, Vadsø.

Opprinnelig skulle kommisjonen levere sin rapport om snaut et år, den 1. juni 2022, men mikroskopiske skapninger stakk underveis i arbeidet så mange kjepper i hjulene for intervjuer og innsamling og møtevirksomhet at de fikk fristen korona-forlenget:

Rapporten blir ni måneder forsinket