Sindre Martinsen-Evje er ordfører i Sarpsborg. (Foto: Privat)

 

Den kommunale interessen for å kvenflagge har tatt av.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Sarpsborg kommune i «gamle Østfold», samt også nærmiljøet til Fredrikstad og Råde har nå hevet seg med. De vil være med på å feire Kvenfolkets dag, framgår det i ei pressemelding fra Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto. Sendt oss av Unni Elisabeth Huru, nestleder.

Her heter det seg at Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje har brukt sin myndighet til å bestemme at det skal feires, og kommunen har samtidig bestilt flagg. Det legges således opp til en offisiell markering der byens kvener bes ta med venner og møte opp utenfor rådhuset. Klokken åtte på morgenen den 16. mars.

Som vi forstå er det lokallaget med base i Horten som igjen har vært på ferde, hvor forbundet nå kan melde om gledelig tett dialog med ordfører Martinsen-Evje, idet de også viser til en særlig hyggelig epost. Den fikk de nylig inn. Ordføreren skrev blant annet:

«Hei igjen. Jeg bestilte flagget i forrige uke, så jeg håper vi får det i tide, men tror det skal gå fint. Planen vår er som sagt en offisiell flagging utenfor rådhuset, og legge dette ut på våre hjemmesider», melder altså ordføreren, som føyer til at det blir promotering også på kommunens sosiale medier samt på hans egen side.

«Jeg har ikke hatt en politisk sak på dette, det er innenfor «min myndighet» å gjøre dette, det skulle bare mangle», avrunder ordføreren sin epost til forbundet, samtidig som han også meldes å ha satt sin sekretær på jobben med å legge til rette for et møte «der de får informert om kvenfolket», som han sier det.

NKF tar på sin side med at arbeidet rundt flagging i kommunene har tatt av. Det videre arbeidet er av den grunn lagt over fra lokalforeningen og til, hva skal vi si, høyere makter. Nemlig til det nettopp nevnte hovedforbundet. Huru, tidligere leder for kvenene i Ytre Oslofjord, skriver i den anledning:

«Det betyr at jeg fortsetter å jobbe med dette – under en annen hatt. Det vil i dag gå ut en mail til flere kommuner i området. Dette som en del av forbundets satsing inn mot myndighetene i forbindelse med kommisjonsrapporten.»

Pakaten viser den foreløpige oversikten over markeringer Nkf-Rk og før det lokalforeningen Norske kvener Ytre Oslofjord har jobbet med.