Det hele begynte med pyssijokilaiset i Børselv. Her er vi mange år senere, da Norske kveners forbund ga påskjønnelse til Kippari-festivalen. Vi ser Egil Borch, Trond Stubberud og i bakgrunnen Jan Daleng. (Arkivfoto: Arne Hauge)

 

«Vi har kommet utrolig langt på vei.»

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Vi hadde ikke vært her i dag uten det harde arbeidet til pionérene og de sterke ildsjelene som kom før oss», heter det i siste nyhetsbrev fra Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto. I år har den rundt 1200 medlemmer store organisasjonen eksistert i 35 år, etter en etablering og oppstart som fant sted i dagene 4. og 5. desember 1987. Riktignok var det i Alta de møttes, de 23 kvenene som i disse forgangne desemberdagene stiftet en kvensk interesseorganisasjon, men spiren ble sådd i Børselv i 1984:

– Det hele begynte i lille Børselv

Like viktig, skriver NKF-RK i anledning jubileet, er det å se den enorme jobben som er gjort gjennom mangeårig engasjement og støtte fra våre lokalforeninger og medlemmer.

«Vi har mange ildsjeler som starter gnisten, men det er dere som holder liv i flammen. Vi kunne ikke vært her uten dere. Takk til dere alle for mangeårig og trofast støtte», skriver de, og føyer til at de etter 35 år sitter igjen med mange gode opplevelser, minner, erfaringer og seiere i kvensaken.

«Vi har kommet utrolig langt på vei til at kvener og det kvenske språket skal anerkjennes i landet vårt, og at kvener over hele Norge skal få mulighet til å benytte seg av de rettighetene de har krav på. Vi vet det ennå er en lang vei igjen å gå, men vi kan likevel benytte oss av denne muligheten til å se tilbake på et myldrende liv i kvenforbundet gjennom 35 år.»