Kai Petter Johansen fra Kvænangen ble i helgen valgt som ny leder i Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

 

Kai Petter Johansen fra Kvænangen ble valgt som ny leder for Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Da Norske kveners forbund – Ruijan Kvääniliitto holdt sitt landsmøte digitalt via Zoom på søndag, ble det besluttet både nytt forbundsstyre og nytt kvensk organisasjonsnavn.

Nytt kvensk navn

Fram til nå har NKFs kvenske navn vært Ruijan kveeniliitto, men den kvenske ungdomsorganisasjonen Kvääninuoret foreslo ovenfor Landsmøtet å endre navnet i forholdt til korrekt skrivemåte for begrepet kven, nemlig kvääni.

– Mange kvener ga uttrykk for at det var forvirrende med både kveeni, kvääni og kainu på kvensk, derfor syns vi det var viktig at vi ungdommen bidro til å gjøre det lettere å forstå, forklarte Kvääninuoret-leder Noora Ollila til Ruijan Kaiku i begynnelsen av juni. Da påpekte hun at det var viktig å synliggjøre og bruke den språklige anbefalingen.

Ungdomsorganisasjonen ønsket også å bytte ut Ruijan med Norjan i det kvenske organisasjonsnavnet for å skape et mer inkluderende navn, men det forslaget skal ikke ha blitt vedtatt.

Kai Petter skal lede

Landsmøtet valgte også ny leder og nytt forbundsstyre. Her gikk valgkomiteens innstilling gjennom, med Kai Petter Johansen (39) fra Kvænangen som ny leder. Johansen har vært styremedlem i Kvænangen qven og sjøsamisk forening siden oppstarten i 2009, og har også jobbet i prosjektstilling på Kvænangen språksenter, tatt grunnkurs i Kvensk på Uit, samt hatt styreverv ved Halti kvenkultursenter i Nordreisa. Samt ellers en del styreverv i lokale foreninger, et politisk verv i kommunestyret og i kommunens kontrollutvalg.

– Jeg må si tusen takk for tilliten fra valgkomiteen. Det er med stor ydmykhet jeg takker ja til lederoppgaven, sier han i valgkomiteens presentasjon på forbundets nettsider.

Johansen tar over ledervervet etter Hilja Huru.

Vilde Christoffersen Walsø fra Trondheim og Reidar Harju fra Skallelv og Asker ble valgt som nestledere.

Den nye ledertrioen får følge av Jan Daleng (Røyken/Børselv), Kristin Mellem (Tromsø), Lindis Møller-Davidsen (Vadsø) og Åshild Karlstrøm Rundhaug (Alta) som styremedlemmer, mens Rune Sundelin, Line Evensen, Torbjørn Naimak, Alma Olsen og Maija Liisa Bjørklund er varamedlemmer.