Ingeborg Arvola. (Kuva: Lina Hindrum)

 

Hun følger i Idar Kristiansens fotspor, men kan ta steget videre.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I fjor høst mottok Ingeborg Arvola den gjeve Brageprisen for beste skjønnlitteratur. Nå er hun også nominert til Nordisk råds litteraturpris med den samme romanen; Kniven i ilden, fra 2021.

Les også: Kvensk litteratur til topps – Vant prestisjetung pris

Romanen tar for seg den kvenske historien i Ruija gjennom forfatterens egen tipptipptipp-oldemor, Brita Caisa, og hennes liv, mangefasetterte personlighet og stadige brytninger med datidens samfunnsnormer. Boken er første i en historisk trilogi som har fått tittelen Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet.

Med denne nominasjonen følger Arvola en annen forfatter som tok for seg den kvenske historien i nord, Idar Kristiansen, som i 1981 ble nominert til den samme Nordiske råds litteraturpris for Stiene fører til havet (1980), men det var Snorri Hjartarson fra Island som trakk det lengste strået den gangen.

Blant alle nominerte er det to forfattere fra Norge som nomineres, og i 2023 er begge fra Troms og Finnmark. Også Kathrine Nedrejord er nominert med boka «Forbryter og straff.» Vinneren offentliggjøres 31. oktober i Oslo.