Alf E. Hansen kommer til den kvenske kulturdagen i Horten. Det samme gjør Helga Vara, her med et flettebånd fra hennes flinke hender. (Foto: Privat)

 

Kvenfolket i ytre Oslofjord er særdeles aktive.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Først og fremst ser ildsjelene i Norske kvener ytre Oslofjord fram til sin hjemmelagete kvenske kulturdag eller også kulturverksted, den skjer på Frivillighuset fra 10 til 17 lørdag 29. oktober, i mellomtiden fyker de hit og dit i representasjon og annen kvensk «ambassadørvirksomhet.»

Arrangementsansvarlig og nestleder Beate Adolfsen samt foreningsleder Unni Elisabet Huru er blant dem som har holdt redaksjonen oppdatert, nå passer det å minne om hva gjengen straks skal gjøre.

– Vi er kjempestolte av å kunne ønske velkommen til en hel lørdag viet kvensk kultur i Horten. Her setter vi kvensk kulturarv på dagsorden i Oslofjord-området, sier Huru og co. Gode folk er hyret inn for å belære folket, blant andre eksperten på kvensk byggeskikk, Alf Einar Hansen.

Les også: Velger å dra mens de ennå kan «pottes om»

Foredraget inkludert unike fotografier holdes sammen med Jan Daleng, samtidig som også et annet kjent kvensk navn skal ta ordet. Nemlig Helga Vara, lidenskapelig opptatt av tradisjonshåndverk. Hun skal lære bort hvordan man lager skallebånd på grindvev.

– Vi vil vise fram både tradisjonelt kvensk håndverk og hva kvener i dag holder på med. Derfor har vi også invitert folk til å vise fram og selge håndverksprodukter, malerier og bøker, heter det seg.

Foreningen på sosiale medier har mer info om programmet, i mellomtiden nevner vi stikkord som kaffe, kaffeost og tekake, i et stressfritt opplegg med tid til overs for den gode praten. Viktig for kvener å snakke sammen, melder Huru og Adolfsen.

Vi tar med at det bortsett fra en mindre egenandel for grindvevkurset, er gratis.

– Dette kan vi gjøre fordi Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto har gitt et ekstra bidrag for nettopp å spre kulturarrangement og kunnskap om kvensk kultur over hele landet, meldes det.

Over til ambassadørvirksomheten: Den 19. oktober deltok nemlig foreningens Herulf Johansen på noe som heter tradisjonsbåtkonferansen. En møteplass for etater og organisasjoner, hvor blant annet klinkbygde båter sto på agendaen. Johansen deltok sammen med Jan Daleng, han stilte på vegne av NKF Ruijan kvääniliitto.

Les mer om den her: Regionalt ansvar – og muligheter

Så, den 24. oktober og få dager før deres egne kvenske kulturverksted, var nestleder Beate Adolfsen til stede ved Ordfestivalen UiO. Der sto blant annet språk i grenseland på dagsorden, noe kvensk må sies å være, så vel i praktisk betydning som i overført.

Uansett, dette var en kjapp oppdatering fra vår sprell levende kvenforening i området ytre Oslofjord. Så velkommen til kvensk kulturdag, lar vi oppfordringen lyde.