Laila Lanes har tatt for seg kvensk bosetting rundt Lyngenfjorden, og tidligere i høst fikk publikum i Kaivuono/Kåfjord vite mer om det hun har funnet ut. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Programleder Frank Halvorsen er klar med Ruijan Radios 125. sending. Denne gangen får vi blant annet en fortsettelse av samtalen med Frank Jørstad og Teodor Janson, «Kvensk lydkurs» tar et oppgjør med språkkritikere og vi får en smakebit fra et foredrag av Laila Lanes.

I denne episoden fortsetter vi med andre og siste del av intervjuet med Frank Jørstad og Teodor Janson, som skrev manuset til Kvääniteatteris debutforestilling «Näkymätön kansa – Det usynlige folket» som denne høsten har vært på en vellykket turné. Førstnevnte, som også hadde rollen som ressigør for forestillinga, trekker blant annet paralleller mellom Kvääniteatteri og en fortsatt gjenreisning av Norge.

Vi fortsetter med den fjerde delen av opplæringsserien «Kvensk lydkurs» fra 2016. Det er Kainun institutti – Kvensk institutt, Haltiin kväänisentteri – Halti kvenkultursenter IKS og Storfjord språksenter som står bak kurset.

Denne gangen tas det et aldri så lite oppgjør med utsagn som at «Kvensk er et tullespråk.» Kritikerne henviser blant annet til den klassiske i-endelsen i mange kvenske ord. Men, i en ordinær norsk-finsk ordbok vil en også finne dette; låneord som appelsiini, karamelli, internetti, traktori og så videre. De samme kritikerne tror kanskje også at de «norske» ordene appelsin, karamell, internett og traktor er særnorske, ikke-innlånte ord?

Forfatter og NRK-journalist Laila Lanes, som denne høsten slipper boken «To prosent norsk» om kvensk bosetting rundt Lyngenfjorden, holdt et foredrag om og rundt samme tematikk i Siennalahti/Djupvik tidligere i høst. Arrangementet var i regi av Kaivuonon kveeniseura/Kåfjord kvenforening, og vi tok en prat med foreningsleder Elling Vatne, som var fornøyd med foredraget og oppmøtet.

Den samme helgen holdt Bente Nordhagen og nevnte Lanes et innføringskurs i slektsforskning på samme sted, og i neste sending får vi høre hva Nordhagen hadde å si i forkant av kurset.

Ruijan Radio er tilbake med en ny sending på samme tid og samme kanal om en uke, torsdag 3. november klokken 11:00.