På tide å minnes scener som dette. Porsanger museum og Porsanger kommune markerer at det er 75 år siden tvangsevakueringen (Foto: Porsanger museum/Porsanger kommune)

 

Tvangsevakueringen opp i dagen; utstillingsåpning i dag tirsdag og minnemarkering på lørdag.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Bli med på en reise tilbake til Porsanger høsten og vinteren 1944 og 1945,» skriver Porsanger kommune på sine hjemmesider. For 75 år siden, den 8. november 1944, startet nemlig reisen som skulle utarte seg til å bli et mareritt for tusener av porsangerværinger og finnmarkinger.

«Ombord på skipene Carl Arp og Adolf Binder ble til sammen mer enn 3000 barn, unge, voksne og eldre stuet sammen i lasterom med halm til gulv og kummerlige sanitærforhold. Andre familier reiste med egen transport, og en tredel av Porsangers befolkning rømte til fjells og gikk en tøff vinter i møte i gammer og huler,» skriver kommunen, som har med seg Mearrasiida, Porsanger museum i denne ukens markering av tvangsevakueringen.

Hos Porsanger museum kan vi lese om faren til Gunnar Lillebo, som har tatt vare på en original plakat fra 1944. En tvangsevakueringsplakat.
«Denne plakaten vil være en viktig del av vår utstilling «Oppbrudd i mørketid- historier om deportasjonen,» som har åpning 5. november klokken 12.»
Minnemarkeringen lørdag 9. november har er rikholdig program. I Mearrasiida i Billefjord blir det foruten salg av middag og kaffe og kaker mange foredrag samt fortellinger fra tidsvitner, senere bærer det inn til kultursalen i Lakselv for velkomst med ordføreren før panelintervju, flere foredrag, film og underholdning.
«På ulike arenaer ønsker vi å gi oss alle muligheten til å bedre å forstå vår fortid og samtid,» skriver ordfører Aina Borch i anledning minnemarkeringen.

Følg denne linken for mer:

Bli med på en reise tilbake til Porsanger høsten og vinteren 1944 og 1945