Noora Ollila håper Kongen blir nysgjerrig på kvendrakta.

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

I morgen 1. september er det ventet 1500 gjester til Slottet når Deres Majesteter Kongen og Dronningen inviterer på hageselskap. På gjestelisten står blant annet Kveeninuorets Noora Ollila.
– Jeg setter utrolig stor pris på å bli invitert, og for meg er det en stor ære å få reise ned til Kongens hagefest som gjest, smiler hun.
Festen skal foregå i Dronningparken bak slottet.

Skal kvenske!
Ollila er usikker på hvorfor akkurat hun er invitert, men regner med at det er på grunn av hennes arbeid med det kvenske de siste årene. Karin Larsen fra Kvensk Institutt i Børselv er også invitert til festen.
– Jeg håper vi får god mulighet til å kvenske i lag, sier Ollila som også håper hun får snakke med Kongen -på kvensk!
– Jeg vil jo i så fall hilse på han på kvensk og gratulere han med jubileet. Men jeg har jo forståelse for at Kongen ikke vil forstå det, men det er jo fint at han får hørt språket, påpeker Noora Ollila.
Tromsøjenta er usikker og spent på hva som skal skje på hagefesten.
– Det står på programmet at det skal være noe form for underholdning, og det er jeg jo veldig spent på. Det hadde jo vært stas om det var kvensk kanteletmusikk, men jeg tviler egentlig på at det blir det, ler hun.

Tar på kvendrakta
Antrekket for hagefesten er allerede klar: Noora skal ha på seg kvendrakta!
– På den måten blir jeg jo en representant for det kvenske folket, og vil også synliggjøre den kvenske kulturen, sier Ollila som regner med at hun kommer til å få spørsmål knytta til kvendrakta.
– Med en så spesiell og fin drakt vil jeg tro at det kan være en fin igangsetter for en samtale om det kvenske. Sannsynligvis er det ikke så mange der nede som har sett en slik drakt tidligere, sier hun.

Har med kvensk budskap
Dersom hun får hilse på Kongen eller noen av de andre prominente gjestene håper hun at hun får framsnakket det kvenske.
– Jeg har jo et kvensk budskap med meg ned, men jeg er jo usikker på om dette er den rette arenaen å ta det opp på. Men jeg syns jo at det er på tide at det kommer en offentlig unnskyldning ovenfor det kvenske folket, og at det opprettes enn sanningskommisjon, sier hun.