Artig for store og små nå som bøkene til Agnes Eriksens får liv på lerretet. (Produksjonsfoto/Siivet AS)

 

Nå er premieren rett rundt hjørnet. Vi byr på en finfin snutt.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Vi har lest alle tre, det er gode bøker hvor du også lærer kvensk. (Foto: Agnes Eriksen/Ruija Forlag 2011)

«Filmen har kvensk tale», meldes det fra Porsanger kvenske språksenter. Og filmen det snakkes om, er Kivikylä, Steinbyen, en produksjon fra Siivet AS. Den har premiere på Aurora kino i Lakselv mandag 23. oktober klokken 19.

Les også: Duket for en historisk filmpremiere i Lakselv

Til spørsmål om filmen er tekstet til norsk, kan det meldes at den er tospråklig:

«Alt som sies i de kvenske replikkene blir også formidlet av fortelleren som snakker norsk. Dermed behøves ikke teksting», opplyser Anstein Mikkelsen i en kommentar på språksenterets sosiale medier.

Mikkelsen er for øvrig mannen bak Siivet AS, stiftet av ham tilbake i 2007, og i dag verdens eneste produsent med løpende produksjon av kvenske filmer.

Vi verken kan eller vil røpe noe om innholdet i Kivikylä, til gjengjeld har vi lest samtlige av de tre bøkene.

De er skrevet og fotografert av forfatter Agnes Eriksen, og handler om Kummitus, Spøkelset, og Täthipoika, Stjernegutten. Pluss mange andre mer eller mindre venner, fra Kveita til Isslangen. Det spesielle med bøkene, foruten kvensk paralleltekst, er fotografiene. Steiner og andre formasjoner fra naturen som forestiller spøkelse, stjernegutt og andre karakterer. En animering eller også besjeling av naturen som etter vår oppfatning passer som hånd i hanske med det kvenske. Glimrende grønn pedagogikk er det også, i disse tider med økende avstand mellom mennesket og den naturen som omgir oss.

Se Kivikylä-traileren her:

Sist, men langt i fra minst; det viktige animasjonsarbeidet er utført ikke av Anstein selv, men av søskenparet Kenneth og Kathrine Ulstein Johansen. Anstein er onkelen deres, og sa i mars i år til NRK Kvääni at han knapt kunne få rost dem nok, nevøen og niesa som nå altså er klar for premiere med sin siste produksjon.

Oppfordringen fra Siivet og medarrangør Porsanger kvenske språksenteret er dermed klar; ta med barna og dra på kino. Familieforestillingen er til og med gratis, opplyses det.

Bøkene som nå har blitt film, er skrevet av Agnes Eriksen. (Arkivfoto: Arne Hauge)