I følge Stian Feldt Didriksen var svært mange, inkludert landbruks- og matminister Olaug Bollestad, svært nysgjerrig på de kvenske tekstene på flaskene til Qvænbrygg. Foto: Privat

 

Stian Feldt Didriksen kan fortelle at det kvenske ølet har blitt tatt svært godt i mot på en av verdens største matmesser. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Stian Feldt Didriksen promoterer Qvænbrygg på et verdens største matmesser. (Foto: Privat)

– Jeg regner med at vi kommer til å gå tom for smaksprøver før messa er over, forteller Stian Feldt Didriksen. Han står i disse dager på matmessen International Green Week i Berlin, med sine produkter fra Qvænbrygg. Med seg hadde han 2000 enheter med kvensk øl fra bryggeriet i Vadsø. Det var tydeligvis ikke nok.

– Folk her er veldig interessert i det kvenske og våre produkter. Jeg tror de synes det er eksotisk, forteller han.

Stor interesse for det kvenske
Dette er sannsynligvis første gangen det kvenske er i fokus på denne måten i matvaresammenheng, og Stian kan fortelle at han opplever interessen for kvensk språk og kultur som stor internasjonalt.

– I tillegg til å selge vårt eget merkenavn så prøver vi å selge inn kvenbegrepet og det kvenske språket. På flaskene våre har vi jo tekst på kvensk, norsk og engelsk, og mange synes at det er veldig morsomt å prøve seg på de kvenske glosene. Omtrent hele tiden har vi noen her som prøver å snakke litt kvensk, og det er utrolig stas, sier Feldt Didriksen.

Han mener at det helt klart ligger stor markedsføringsverdi i det kvenske.

– Jeg mener at det absolutt er rom for flere kvenske produkter og produkter som bruker det kvenske i sin merkevarebygging. Det samiske er jo noe svært mange allerede kjenner til, mens det kvenske er noe nytt og spennende. Det er ikke så mange som kjenner til det kvenske fra før. Jeg har til nå ikke hørt noe negativt om bruk av det kvenske i merkenavnet vårt. Tvert i mot virker det som om at de fleste mener at det kvenske er superkult, sier Stian.

Stian Feldt Didriksen og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (Foto: Privat)

Han forteller også at finlendere som kommer innom standen synes dette er kult med bruk av det kvenske språket på etikettene. Og da Landbruks- og matminister Olaug Bollestad stoppet innom standen, skal hun ha sagt at hun syntes Qvænbryggs tilnærming til kvensk språk på flaskene var morsom.

– Det er utrolig gøy at det er så mange som legger merke til oss, sier Stian.

Promoterer Nord-Norge 

Da Qvænbrygg i sommer fikk invitasjonen til å være med å stå på den nordnorske standen på matmessa i Tyskland, var ikke Stian klar over hvor enormt dette faktisk var. Han røper at det er forventet at over 400.000 mennesker skal innom messa i løpet av 10 dager. Hovedsakelig tyskere, i tillegg til mengder med nederlendere, belgiere, men også delegasjoner fra resten av verden. 

– Når man først skal ut i verden og stå på messe, så er en av verdens største matmesser en grei start, ler han.

Qvænbrygg er blant 32 produsenter på den nordnorske standen, en stand som for øvrig er svært populær.

– Mange er interessert i Nord-Norge og synes alt nordfra er eksotisk, og det er veldig gøy å framsnakke Vadsø og regionen til masse trivelige folk fra fjern og nær, sier Stian. På standen har de et kart, og Stian ler når han forteller at mange messedeltakere synes det er veldig rart at det i det hele tatt kan bo mennesker så langt nord.

Stor interesse
Feldt Didriksen forteller at han under messa også har snakket med flere norske produsenter som har vist store interesse for det de holder på med på bryggeriet i Vadsø nå.

– Isolert sett var målet vårt med å delta på messa å få mer bevissthet rundt merkenavnet, men vi har også møtt folk som kan hjelpe oss med distribusjon, og ikke minst fått kontakter med folk i matbransjen. Dette er verdt utrolig mye og kan åpne veldig mange dører hvis vi ønsker dette. Ting har gått mye fortere enn planlagt og det er tydelig at folk liker det vi holder på med, men vi har ingen planer om å erobre Europa. Inntil videre er målet vårt er å bli mer synlig i Nord-Norge, og vise at vi har et produkt som er interessant for både turister og lokale folk, sier Stian.

Kvenvafler

På den norske messerestauranten blir det også servert vafler på til forrett som del av hovedmenyen. Her brukes det malt av samme type som Qvænbrygg bruker til sitt øl og vaflene, som kalles Qvænbrygg-vafler, serveres sammen med skjærgårdslaks, rømme, hylleblomstsirup, dillolje og ertekarse.

Også da den norske ambassaden i Berlin inviterte til storslått middag denne helgen, valgte kokken å bruke det kvenske ølet som en av ingrediensene. denne gangen i en saus.

– Det er veldig stas, synes den Vadsøbaserte gründerensom som fortsatt har noen dager igjen på messa i Tyskland.

 

Les også:

Det er forventet over 400.000 mennesker innom matmessa i Berlin. (Foto: privat)