Tor Markussen og Magne Fossvoll fra Nordreisa Husflidslag begynte med seljefløyter for om lag et år siden. (Foto: Frank Halvorsen)

 

Å lage seljefløyter er ikke den letteste oppgaven i verden, men Tor og Magne gir ikke opp av den grunn.

 

Frank Halvorsen og Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

På Paaskiviikko satt det to karer fra Nordreisa husflidslag og spikket seljefløyte. Både Tor Markussen og Magne Fossvoll slet med litt av hvert når det gjaldt disse fløytene.

– Problemet er å få lyd, sier Markussen.

– Vi er ikke vant til å lage disse, i oppveksten så seilte vi med båter på yttersiden av Senja, vi lagde ikke fløyter, fortsetter han.

Fossvoll på sin side kan fortelle at han har fått det til før, men at akkurat nå så sliter han med å få barken til å sleppe.

– Det er som det heter i Finnmark, er du ikke sjøsterk så kan du blir lærer, sier Fossvoll.

– Og det var det jeg ble, legger Markussen til.

Et nytt prosjekt

Utover forbigående vansker med å få seljefløyter til å spille, så har husflidslaget et prosjekt som heter omflide. Det startet under pandemien da det var begrensninger, og da Norge husflidslag fikk støtte, så hev Nordreisa husflidslag seg med, og fikk støtte til kjøp av verktøy for 25 000, kan Markussen opplyse.

– Så nå driver vi med omflid. Jeg og Magne har hatt spikking hvor vi også har lagd smørkniver, sier han, akkurat idet Fossvoll får barken til å slippe.

–  Endelig slapp den, endelig, kommer det fra Magne, men det tar ikke land tid igjen før den sprekker.

– Jeg mistenker at han har slitt av barken med kniven, sier Markussen.

Nydelig helg

Til slutt kan begge bekrefte at Nordreisa er et flott sted under Paaskiviikko-festivalen. Man yrende folkeliv og deling av tradisjon og kultur.

– En nydelig helg i reisa, og så blir man sliten etterpå. Gjett hvor godt man sover da, avrundes det.