Kai Petter Johansen er leder for Norske kveners forbund, Ruijan kvääniliitto. Her ses han i lag med Katriina Pedersen i et bilde fra Kjækan marked sommeren 2019. Det var Katriina som hjalp ham med kvenske ord og uttale foran årets nyttårstale. (Arkivfoto: Arne Hauge)

 

Betegnet dem som vår tids kvenske pionerer.

 

Arne Hauge
arne@hauge.no

 

«Jeg valgte ikke språket, språket valgte meg», innledet NKF-leder Kai Petter Johansen sin nyttårstale 2020, et sitat hentet fra forfatter Alf Nilsen-Børsskog. Johansen serverte talen på kvensk, etter å ha fått god hjelp fra sin samboer Katriina Pedersen som jobber ved språksenteret i Kvænangen og snakker språket flytende.

I sin tale vektla Johansen betydningen av språket, et språk han selv driver og lærer seg. Han takket barn, ungdom og voksne som lærer seg språket, og sa at det er en stor oppgave som slettes ikke bare er lett og lystig.

«Dere som velger å bruke det kvenske språket, er vår tids kvenske pionerer», sa Johansen, som i talen også tok til orde for forståelse og vennskap på tvers av grupper. Det er lett å glemme hva man kjemper for, sa han, når man blir opptatt av kjempe mot noe.

Den kvenske nyårstalen ble sendt 31. desember klokken 18.00 på NRK2, i det som allerede har festet seg som en årlig, kvensk tradisjon.

Gikk du glipp av talen på nyttårsaften? Den varer noen få minutter, er grundig tekstet til norsk og avrunder med hørverdig musikk. Talen kan du se og høre her:

Kai Petter Johansen snakker til folket