Mervi Erkheikki ved Alattion kielisentteri/Alta språksenter er i gang med jobben ut mot barnehagene i Nordlysbyen. (Kuva: Frank Halvorsen)

 

Hele tre barnehager i Alta skal satse kvensk det inneværende året – og på Vestlandet har kvenene begynt å bli nokså varme i trøya.

Det er torsdag og tid for en ny sending på Ruijan radio.

Denne gangen skal vi blant annet få høre hvem som søkte på stillinga til den utlyste jobben som generalsekretær i Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto.

Videre skal vi til Alta språksenter, der Mervi Erkheikki kan fortelle at tre barnehager har fått 150 000 kroner hver for å satse på det kvenske språket inneværende år, og at språksenteret allerede er i gang med dette arbeidet.

Hardtsatsende Kvääniteatteri har opprettet en ny stilling og styrker staben, og Ruijan Kaiku-journalist Pål Vegard Eriksen har snakket med både administrativ leder Inger Birkelund og den nyansatte produksjonslederen og inspisienten.


Administrativ leder ved Kvääniteatteri, Inger Birkelund (t.v), er fornøyd med å ha en produksjonsleder og inspisient på plass. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Det er ikke bare i nord kvenene står på for sin sak. Også på Vestlandet har det forholdsvis ferske lokallaget og ildsjelene rundt begynt å bli ordentlig varme i trøya, og vi har hatt en av dem, Henrik Madsen, i tale.

Hva drømmer kvenene om for 2024? Programleder Frank Halvorsen har snakket med Hilde Skanke, daglig leder på det nasjonale senteret for kvensk språk og kultur, for å høre hva hun håper på i det nye året.

Halvorsen har også snakket med filmskaper Kristin Nicolaysen i Nicolaysen film AS, som har laget en stemningsfull film fra den aller første utgaven av den vesle kvenfestivalen Kallijoen ääni/Lyden av Skallelv tilbake i 2019, i forbindelse med at filmen først nylig er tilgjengeliggjort for allmennheten.


Kristin Nicolaysen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Også i denne sendingen får vi et gjenhør med «Egils språkhjørne.» Det er Egil Sundelin, opprinnelig fra Kallijoki/Skallelv, som byr på kvenske ord og fraser og betydningen av disse. Denne gangen knyttet til vintersport i Kallijoki/Skallelv i gamle dager.

Ruijan Radio er tilbake torsdag 1. februar klokken 11:00 her på ruijan-kaiku.no, på Spotify og og på andre plattformer der du hører podkast. Da skal vi blant annet få høre hva kvenveteran Trygg Jakola fra Annijoki/Vestre Jakobselv drømmer om for 2024.

Met kuulema! Vi høres!

 

Programleder i Ruijan radio er Frank Halvorsen og ansvarlig for denne sendinga er Ruijan Kaiku-redaktør Arne Hauge.