Kaffeost. (Arkivfoto)

Sander og Bjørn Martin er denne gangen alene i studio. De skal snakke om museumsåpningen i Vadsø som blir fest og dans, men også smake på kaffeost som Sander har rørt, presset, og eltet sammen hjemme.

Museet i Vadsø har offisiell åpning 26. August, og de har valgt å slå seg sammen med kvenfestivalen som da starter 24. august og avsluttes søndag 29. august. Det blir derfor nesten en hel uke med spennende fagseminarer, musikk, skøy og moro. Og ikke minst sauna.

Kvenfestivalen er en festival som er ment å bli holdt i Vadsø hvert år, men siden korona har man ikke kunne hatt festivalen siden åpningen i 2019. I festivalen feirer man det kvenske folk sin kultur gjennom musikk, seminarer, kulturhistoriske vandringer og sauna.

Kaffeost, gammel kvensk tradisjon. (Foto: Sander Larsson Framnes)

Smakte på kvensk delikatesse

Kaffeost var noe Sander snubla over på nettet mens han gjorde dyp, dyp research om det ene eller det andre og havnet på oster. Han husker selv helt ærlig ikke hvordan han havnet der, men se da på de flotte resultatene det ga.

Dette er tradisjonell mat de konsumerte på dager med hardt arbeid. Det er riktig så kraftig fôr, så etter det her kunne de imponere alle i kantina med å bære to stoler samtidig når alle skulle sette seg ned og gomle brødskive.

Trasig tekst og hjemmelekse

I det siste har det vært rene sydenopplevelsen i Alta med det fine været, men man merker godt menneskets mangel på generell kunnskap om sola. Dette er rett fra wikipedia, og er noe alle burde vite før de går ut og blir eksponert av flammekula på himmelen.

Mutt aminulla on hienot, punaiset aurinkolasit. Aurinko on tosi kuuma. Niin kuuma, että ihminen saa palohaavan ja kuolee, jos siihen koskee. Jos aiot koskettaa aurinkoa, niin sinulla pitää olla pitkät-pitkät tikapuut.

 

Man kan få vondt i øynene av å se på sola, men jeg har fine, røde solbriller. Sola er varm, så varm at man brenner seg og dør om man tar på sola. Hvis man skal holde sola, må man ha en lang-lang stige.

 

Bjørn Martin er veldig takknemlig for at Sander delte denne vitale kunnskapen med han.

Angående Sander – på hans eksotiske besøk i Børselv var han innom ikke bare én, men to kvenske gårder. Dette fikk ham til å tenke at han kanskje burde vite noen kvenske ord for gårdsdrift, siden han så ofte befinner seg på disse type regionale geografiske agrikulturelle fasilitetene.

 

Kiima                 – Brunst

Tiinet                 – Drektig

Navetanhaiju   – Fjøslukt

Kuohari             – Kastrere

Handy til sommerflørten: Fiini tuumi – Fine jur

Sander og Bjørn Martin anbefaler ikke å bruke sistnevnte frase på byen, men heller catcall’e kyr på gårder, noe de tenker kyrene liker ganske godt. Dessuten kan man veldig mulig få bruk for denne frasen om man jobber på gård og ser ei ku med usedvanlig flott jur. Dette er jo meget betraktelig og noe alle bønder ettertrakter, tenker de.

Kväänintiima

Også denne sommeren sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.

 

Sander klarte ikke finne et bilde av kyr i arkivene, så han gjorde det nest beste og tegnet jur på denne hvalrossen. (Foto: Kristine Jonas)