Nå er bålforbudet løftet, men Bjørn Martin fraråder å brenne ting i skogen. (Foto: Sander Larsson Framnes)

 

Kort og søt sending. Sander er forferdelig dårlig på å sjekke email. Martin Hovden dro til sjøs for hummerfiske, Sander fikk ikke dette med seg i tide, og Bjørn Martin stepper derfor inn igjen. Long time no se(a)e. De seiler av gårde mot fredning av fjøs, og får napp på trasig tekst. Bjørn Martin minner Sander på hjemmelekse, og redder den i land. 

Kvensk kulturminne fredet

Ruijan Kaiku liker å være til stede der kvener samler seg, og denne gangen var det i Repokoski, et lite stykke opp i lakselvdalen i Porsanger. Fredningen ble markert med snitter og kaker, saft og kaffe. Vi snakket blant annet med Riksantikvaren, Hanna Geiran, noe du skal få høre.

Trasig tekst:

«Mamma? Mitä meilä oon ruvaksi tääpänä?»           «Mamma? Ka ska vi ha tell middag?»

«Saittaa», huusi mamma köökistä.                              «Fesk», ropte mamma fra kjøkkenet.

«Mitäs muuta meilä nyt olis?»                                      «Ka sku det no ellers være?»

Ja, hva annet kan det ellers være? Om det er noe jeg er sikker på at det ikke er, så er det «Vi snakker kvensk så det holder», fordi vi har nemlig klosset noe fælt med de klippene, og jobber med å etablere orden igjen. Derfor utgår denne ukens segment, men vi lover å ha det klart til neste sending.

Hjemmelekse:

Nå er det høst, og man kan igjen fyre bål ute. Insektene har kravlet tilbake til helvete, og alt som var grønt har nå fått flotte varme høstfarger, selv om været kan bli kaldt. Tenkte derfor det var på tide å lære bort litt ord for fjellturene.

Tunturinlaita       Fjellskråning/side. Kan også kalles:

Maalaita               Jordskråning/side

Lumipilkka          Snøflekken

Porotaras             Reingjerdet

Fy, så mange flotte skråninger det finnes. Skråstrek er kanskje Bjørn Martins favoritt. Hvem kan ikke verdsette en god skråning? De må være skrøninger!

Pahoittelet – Beklager.

Kväänintiima

Også denne høsten sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.