I dag er det syv år siden Alf Nilsen Børsskog gikk bort. Er det ikke snart på tide med en egen «Alf-dag»? (KUVA Skjermdump fra filmen Äitin Sanat)

 

Ruijan Radio sjekker om Alf Nilsen-Børsskog tekster fortsatt kan være aktuelle i dagens samfunn. I tillegg får vi lære noen kvenske fotballuttrykk. 

Merethe Eidstø (Arkivfoto)

I dag er det syv år siden vår mest kjente kvenske forfatter gikk bort. Alf Nilsen-Børsskog har gitt ut en fem romaner og flere diktsamlinger, og i dagens Ruijan Radio-sending vil vi hedre han med å lese litt fra hans kvenske tekster. Merethe Eidstø, som har skrevet mastergrad om hans forfatterskap, leser blant annet et utdrag fra boka Kuosuvaaran takana som handler om hvordan mange søker roen i naturen i krisetider:

«Koko tämä maa oli ihmeelisen kaunis, ja tuotti heiđän silmile illoo ja sielule rauhaa. Muvvala, kaukana sielä sivistynheellä maailmala oli sota ja rauhattomuus, pahoinpitely, murha ja tappaminen, suru ja nälkä, pölkö ja kärsimys painelthiin kyllä jääkylmät koukkukynnet heiđänki herkhiin syđämhiin. Mutta tämä mystilinen tunturi antoi heile sielun- ja ruumhiinrauhaa. Luja usko toi heile suuren tullevaisuuđen toivin.»/«Hele dette landet var vidunderlig vakkert, og skapte glede for øyet og ro for sjela. Andre steder, langt der borte i den dannede verden var det krig og ufred, mishandling, mord og dreping, sorg og sult. Redsel og lidelse trykket sine iskalde klør i de følsomme hjertene deres. Men dette mystiske fjellet ga dem ro i kropp og sjel. En sterk tro bragte dem et stort håp for fremtida.»

– Jeg tenker at den situasjonen som de flyktningene befant seg i på Børselv-fjellet var nok ganske mye mer ekstreme enn de koronatiltakene vi lever med i dag. Samtidig er det nok noen psykologiske mekanismer knytta til hvordan vi mennesker reagerer i en krisesituasjon som er relevante i dag. For eksempel beskriver han hvordan menneskelige relasjoner bli sterkere i en slik krise, sier Eidstø.

Ruijan Radio prøver på sitt sedvanlige vis å skape entusiasme rundt kvensk litteratur, og foreslår en egen «Alf-dag», samt at lytterne kan sende inn sine kvenske dikt og små tekster til radioen.

Reidulf Høybakken (Foto: Jarle Mjøen, Altaposten)

Fotballuttrykk

I mange år har Reidulf Høybakken trent fotballspillere i Porsanger og Finnmark -deriblant også mange kvener. I dag jobber han som språk- og kulturmedarbeider ved Kvensk institutt, og har blant annet samlet inn mange kvenske fotballuttrykk.

– Vi brukte jo noen kvenske ord da vi spilte fotball i oppveksten, men nå de siste årene har det kommet en del nye begreper, forteller den engasjerte fotballspilleren og-treneren som vokste opp med kvensk som morsmål.

– Mange ord og begreper tilknyttet fotball er hentet fra engelsk, og de brukte vi jo ikke noe særlig da vi spilte før. Dette har gjort det utfordrende å finne de korrekte begrepene på kvensk. I tillegg har det kommet nye begreper som hel volley og indreløper, og det eksisterte ikke den gang. Så vi har både måttet gjøre litt detektivarbeid for å finne passende ord, og snakke med folk som kan ha forslag til hvordan man kan snakke om dette på kvensk, forteller Reidulf Høybakken til Rujan Radio.

Kväänintiima

Også denne vinteren sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.