Vi skal mange steder i dagens sending, inkludert til Skallelv. (Illustrasjonsfoto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Hyvvää päivää. Hei alle sammen. Mie olen Frank Halvorsen. Velkommen til ukas sending for dokker kvener og ikke-kvener.

Det er nesten sånn at vi har for mye på programmet til å nevne alt. Blant annet skal vi høre at svenskene i Tornedalen opplevde akkurat det samme som det kvenene i Norge gjorde for rundt 60 år siden. De ble straffet av sine lærere hvis de pratet kvensk og ikke svensk.

To av dem som i løpet av dagens sending skal snakke om den straffen de fikk, er Aripo Karjalainen og Børje Rautila, begge fra Juoksengi.

Vi skal også returnere en snartur til Langfjorden i Vest-Finnmark, og vi skal få med oss en klar oppfordring fra en kvensktalende bonde i Porsanger. Vi røper at hans ønske er at folk slutter å rette på dem som vil snakke kvensk, men som ikke snakker språket perfekt.

Tilbake til Skallelv må vi også en tur, og vi får mer fra Porsanger og Børselv, der kontroll- og konstitusjonskomiteen var på besøk tidligere i sommer.

Arbeidet med det kvenske går stadig framover, for da Norges arktiske universitet åpnet mandag 14. august i år, kunne vi for første gang høre rektoratets tale og hilsning på kvensk. Det hendte ved Campus Alta, hvor vi tok en prat med prorektor Katrine Tveiterås etter hennes kvenske hilsning.

Det og mer til, så her er det bare å bli med. Met kuulema. Vi høres.