Vi skal høre at Siivet har grom medvind for sine mange kvenske filmer. Sist ut har de gjort seg bemerket med den animerte filmen Kivikylä – steinbygda. Her velger vi likevel å vise et stemningsbilde fra en tidligere produksjon fra Anstein Mikkelsen og dem, nemlig fra den kvenske dokumentaren «Fiskeren.» (Illustrasjonsfoto/arkiv: Siivet AS)

 

Hei alle sammen – Hyvvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen. Vi skriver torsdag 22. februar og i dag skal vi varme oss med mange gode kvenske saker i sendinga.

Som vanlig har vi mange viktige kvensaker å by på. Som at leder ved Halti Kvenkultursenter, Annie Blomli, er svært fornøyd med å ha fått rekordstort driftstilskudd fra staten for 2024.

Og på motsatt ende av skalaen over glede; at nestleder i Norske kveners forbund, Unni Elisabeth Huru, er svært frustrert over at fristen for å levere innspill til stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité ble innskrenket med ei uke. Og det etter at NKF først ble innvilget ei uke ekstra. Videre får organisasjonen liten plass til sitt innspill, noe Huru også har et hjertesukk i forhold til.

Ellers skal vi tilbake til Havnnes og intervjuet med regissør Haukur Gunnarson. Dette var i forbindelse med at Kventeateret besøkte øya. Vi snakker her om det nye teaterstykket «Nuorassa Kohisee» som skal spilles framover.

Det blir mer kvensk kultur. Filmselskapet Siivet AS med Anstein Mikkelsen og co er i skuddet som aldri før med sine animasjonsfilmer. Vi har tatt en prat med Bjørnar Mikkelsen som kan fortelle at animasjonsfilmen Kivikylä skal vises flere steder i forbindelse med Kvenfolkets dag 16. mars i år. Han kan også røpe at selskapet har flere filmer på dagsorden.

Og mer til, så bare henge på. Ellers ønsker jeg dere så klart ei strålende uke. Hyvvasti.