Musikkvideo-aktuelle Thea Thomassen gjester Ruijan-studioet denne uka. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Og denne ukens gjest i Ruijan Radio-studioet er den kvenske popmusikeren Thea Thomassen. 

 

Lytt til Ruijan Radio

 

Raymond Olufsen. (Foto: Privat)

Da Radio Nord-Norge ønsket mer kvensk i sine sendinger ble det naturlig å samarbeide med allerede «veletablerte» Ruijan Radio. Kväänintiima, den kvenske timen, skal sendes ukentlig på landsdelkanalen med Ruijan-sendinga innebygd.

– Og så skal vi fylle ut sendinga slik at det blir en times kvensk-sending totalt, forteller initiativtaker Raymond Olufsen, som for øvrig er både styreleder i Radio Nord-Norge og daglig leder på det kvenske språksenteret i Vadsø.

Han forteller mer om sitt nye radio-hjertebarn i denne ukens sending.

Hiphop og rød løper
Før jul hadde Ruijan Radio besøk av den kvenske artisten og låtskriveren Thea Thomassen. Nå er hun tilbake som gjest fordi hun denne uken slipper musikkvideoen til Red Riding Hood, en hiphop-låt som handler om en helt spesiell del av Finnmarks historie.

– Temaet i låta er like aktuelt nå som det var da, røper hun.

I sendinga får du høre hva låta egentlig handler om, selv om mange tror den kan handle om noe ganske annet. Vi får også høre litt om innspillingen av videoen, og hvordan det ble slik at musikkvideoen nå lanseres med rød løper på kinoen. Og når kommer hun med ny kvensk musikk?

Noora Marie Ollila (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Kveeni eller kvääni?

Søndag avholder Norske kveners forbund – Ruijan kveeniliitto sitt landsmøte. En av sakene som skal tas opp der, er forslag om at det kvenske navnet byttes til Norjan kvääniliiitto. Noora Ollila i Kvääninuoret forteller hvorfor kvenungdommen ønsker dette.

– Vi har opplevd at mange blir forvirret over bruken av kveeni, kvääni og kainu om kvener, sier Ollila.

Faste spalter

I tillegg blir det selvsagt musikk, vitsii på kvensk, konkurransii og kvenfakta ved Einar Niemi. Og Martin og Thea skal lære en skikkelig isbryter av en hjemmelekse! Denne gangen skal de lære å spørre hvordan været er på kvensk: «Minkälainen sää tääpänä oon?»

Og i konkurranse spør vi også denne uken «Hva heter den nordnorske radiokanalen som Ruijan Radio skal ha sending sammen med framover?» Send svar på sms til 2399, merk AP_RA. Premien er den fantastiske Ruijan Kaiku-koppen.

Slik hører du oss
Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 11, med reprise fredag til samme tid. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast på for eksempel Spotify og Itunes.

Ja, i tillegg hører du oss på Radio Nord-Norges plattformer!

Vi tar gjerne i mot ønskelåter og forslag til innhold. Ta kontakt med oss via sosiale medier eller epost heidi@ruijan-kaiku.no