Der e dem. (Foto: Sander uwu)

 

Denne gangen snakker luringene om midler til kvensk kultur og språk, før de kaster seg over en cheeky trasig tekst, og fortsetter på leksjonen i å legge sin kvenske bro til å sove. Zzz…

Søknadsfristen nærmer seg!

Troms og Finnmark fylkeskommune minner i ei pressemelding om ordningen «Nasjonalt tilskudd til kvensk språk og kvensk/norskfinsk kultur – prosjekttilskudd», der søknadsfristen nå nærmer seg med stormskritt. Fristen er onsdag 1. desember, og gjelder altså tiltak eller prosjekter med gjennomføring i 2022. Midlene for 2021 er fordelt, meldes det fra fylkeskommunalt hold.

Når det gjelder hvem som kan søke, så lister vi opp frivillige organisasjoner, privatpersoner, kommuner, institusjoner og foretak. Kvenske/norskfinske miljøer utenfor Troms og Finnmark kan også søke.

Trasig tekst:

Dette er en liten cheeky replikk du kan kaste fra deg når du får dra tidlig fra jobb eller skole.

No tytöt, päätä pesemhän!

Nå jenter, vask håret!

Under slåttonna bestemte de eldste i familien når arbeidsdagen var ferdig. Det var alltid noen som avsluttet arbeidet før de andre. En av disse ropte dette til jentene, som fremdeles var i arbeid på jordene, da han sykla forbi tidlig lørdags ettermiddag. Han mente de måtte komme seg hjem og gjøre seg klare til kveldens dans på bygdehuset Kämpa. Kom dere hjem og vask håret, nå.

Utdrag fra Ane Huru Thorsengs JIKTI REPPI – GIKTA RIVER Ord og uttrykk fra Skallelv.

Hjemmelekse:

Sist sending snakket vi om hvor uhyre viktig det var å kunne tucke inn sin kvenske venn for kvelden (høres litt merkelig ut; tucke inn sin kvenske venn for kvelden.) Og det skal vi fortsette på i dag.

Mie autan sinnuu saađa hamphaat ulos. – Jeg hjelper deg å ta ut tennene.

Makkaatko hyvin nyt? – Ligger du godt nå?

Sammutanko nävön? – Skal jeg slå av lyset?

Hyvvää yötä ja nuku hyvin! – God natt og sov godt

Fy, så heldige dere er som lærer alt dette.

Kväänintiima

Også denne senhøsten sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.