Josef Lindbäck har mye kunnskap om Lakselvas historie (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Da den nye navneloven kom på nittitallet heiv Josef Lindbäck seg rundt og samlet inn de kvenske stedsnavnene langs Lakselva. 

– Jeg syntes det var synd dersom de skulle gå i grava med de gamle, så jeg benyttet ferien til å samle de kvenske navnene her i Lakselvdalen. Her finnes de i massevis, sa den spreke åttitreåringen til Ruijan Radio da vi møtte han under elvebåttreffet i Patosuanto tidligere i høst.

Han forteller at nettopp navnet Patosuanto forteller at dette er en kulp eller et stille område i elva hvor man drev med stengselsfiske for å fange laks.

– Slike beskrivende navn finnes det mange av, røper Josef.

Belgisk fristelse

Forrige uke ble det nærmest «øl-rulett» i studio da smakspanelet ikke visste hva de smakte på siden flaska vi hadde fra det kvenske bryggeriet var uten etikett og med feil farge på korka. Forhåpentligvis klarer smaksekspertene i studio å komme til bunns i hva man egentlig drakk sist gang.

I tillegg skal Ole Kristian Gaski fortelle hvorfor man skal helle ølet på skrå i glasset. Vi får også smake en belgisk hveteøl med hint av koriander og appelsin.

Fossilering eller revitalisering?

Historiker og professor emeritus Einar Niemi forteller litt om de ulike veivalgene kvenene har stått ovenfor de siste tiårene. Skulle man la kvensk språk og kultur nærmest dø ut og bli noe man bare fant spor av på museum, eller skulle man sette i gang en stor revitaliseringsprosess?

Vi får også høre litt om Paulaharjus møter med kvenene ved ishavet.

Kattedød og musefest

I spalten «trasige tekster» har vi funnet fram et vers om kattedød og musefest fra Porsanger:

Piikukilli istui uunin alla
ja valitti hänen nälkkäänsä.
Pikkukillilä oli pää kippee,
että Pikkukilli riepu kuoli.
Tulkkaa tet kaikki hiiret ulos,
nyt oon Pikkukilli kuolu.
Nyt met lähemä syömäkammarhiin,
syömä juustoo ja voita ja leippää.

Kventimen

Denne høsten sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.