Ruijan Radio fikk være med på generalprøven til årets Kyläpeli, her med regissør Bente Reibo i front. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Kyläpeli, mer Kyläpeli, Kvensk råd og godmorgen-sang fra Børselv: Denne Ruijan-sendinga er fullspekket av godsaker for de som liker sånt. 

 

 

Ruijan Radio har vært en tur i Nordreisa og tatt pulsen på det som flere betegner som høstens vakreste eventyr; nemlig Kyläpeli. Blant annet ble vi med bak scenen mellom generalprøven og premieren for å snakke med noen av de spente unge skuespillerne. Regissør Bente Reibo forteller også litt om det spennende og unike ved lansbyspelet (Se videoklippet nederst i saken).

Dødsskummel hjemmelekse

På Storslett møtte vi også Pål Vegard Eriksen ved Halti kvenkultursenter. I spalten «Ukens sak» forteller han litt om Kvensk råd og den nye prosjektstillingen som de nylig lyste ut.

Videre fortsetter vi også føljetongen fra kvenbryggeriet i Vadsø. Til Martins store sorg blir det ikke ølsmaking denne gangen heller. Heldigvis skal Professor Emeritus Einar Niemi lose oss videre gjennom kvensk historie og hvordan den finske nasjonalistiske stammetanken og ideen om stor-Finland provoserte de norske myndighetene på 20-tallet.

Denne gangen får Martin en hjemmelekse hvor en ørlitenliten uttalefeil kan gi utfall på liv eller død: «Minä tapaan sinut»/«Minä tapan sinut» er finsk og betyr henholdsvis «Jeg skal møte deg» og «jeg skal drepe deg», så her gjelder det å velge uttalelse med omhu!

Og så krydrer vi det hele med musikk fra kvenske og ukvenske artister; deriblant en rockete godmorgen-låt fra Børselv, samt en «nattasang» fra en av årets Stjernekampdeltakere som vi mistenker er kven.

Kventimen
Denne høsten sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.