Maureen Bjerkan Olsen er ute med ny bok, hun er med i dagens sending. (Foto: Frank Halvorsen)

 

Hyvvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen. Hei alle sammen. Æ heter Frank Halvorsen og er klar for årets fjerde sending her på Ruijan Radio. 

I dagens utgave av Ruijan radio får vi høre den andre og siste delen av intervjuet med den meget kjente kvenen Terje Aronsen fra Børselv, Pyssijoki, Terje er ekte pyssijokilaiset, børselvværing. Det er synd, men Terje preges ennå av barne- og ungdomstiden, og vil i dag forteller oss lyttere om hvordan han stadig sliter psykisk – etter å ha opplevd fornorskningen på nært hold. Terje hadde nemlig kun det kvenske språket da han var barn i førskolealder. Det betød et ublidt møte med det norske skolesystemet, kort sagt knallhard tvang om å lære seg norsk og glemme det andre.

Så ille på skolen var det heldigvis ikke da Maureen Bjerkan Olsen fra Honningsvåg vokste opp.  Og når ungene ikke var på skolen, så lekte de. Leken, den var et lykkerom. Og nettopp Lykkerommet – Onnenpaikka, er tittelen på Maureens tredje bok. Den første boka hennes har lite med kvensk å gjøre, heldigvis må det være lov å si, men den andre boka het Det hete fesk – Se oon saita, og var norsk-kvensk parallelltekst for store og små. Hennes siste bok er en fortsettelse av alt det artige hun opplevde, skøyale påfunn som lever videre som barndomsminner fra Magerøya, lapsuusmuistoi makreasta.

Og neppe nok med det i dagens sending. Vi blir nemlig å stifte også lyd-bekjentskap med øl, nærmere bestemt kvensk øl. I Vadsø produseres det nemlig slikt, og vi skal prate med Stian Didriksen fra Vadsø-bedriften Qvænbrygg.

Nå er også Franks tidligere klasseforstander fra 1972, Egil Sundelin, tilbake etter juleferien. Og klar med en ny opplæring i kvensk. I dag snakker Egil og Frank om kvenske ord på vær og vind, kort sagt Kvensk språkhjørne.

Vi høres.