Mat før i tiden er tema. (Foto: Arne Hauge)

 

Hyvvää päivää. Hei alle sammen. Mie olen Frank Halvorsen. En ny Ruijan-Radio-sending er klar. Vel møtt.

Hilde Skanke har mye på hjertet når vi i dagens sending snakker med henne om hva hun tror blir utfallet av rapporten. Den som Sannhets- og forsoningskommisjonen skal legge fram den 1. juni i år.

Som vi forstår, vår oppkjøring foran den store dagen fortsetter, denne gangen med daglig leder for Kvensk institutt – Kainun institutti. Og rapporten, den omhandler som kjent fornorskningen av samer, kvener og norskfinner. Da passer det bra å høre at kvenene kommer mer og mer fram i lyset, noe vi jevnlig hører her på Ruijan Radio.

I tillegg til før-rapport-saken vår, blir det også en fortsettelse på serien Min kvenske arbeidsplass. I dag tar vi turen til Nordreisa, en av de seks kommunene i Nord-Troms, hvor vi skal høre fra en stemme som ofte høres på radioen vår.

I tillegg skal vi møte en skikkelig kven-veteran, og snakke om hva de lagde av mat før i tida. Og ikke minst hvordan de før i tiden tok vare på maten. Vi tar turen til Børselv i dagens sending, hvor vi skal møte 82-årige Nanna Salamonsen for trivelig matprat.

Det og mer til i dagens sending. Mitt navn er Frank Halvorsen, og etter et hvileskjær fordi det neste torsdag er Helatuorestai tai Erkinpäivä, altså Kristi Himmelfartsdag eller Eriksmesse, er vi igjen tilbake torsdag 25. mai. Som alltid klokka 11.00. Fram til da ønsker jeg dere alle en fin uke. Vi høres. Hyvästi.