I denne sendingen hører vi fra blant andre Trygg Jakola, Hilde Skanke og Anne Skoglund. (Kuvat: Maureen Bjerkan Olsen / Pål Vegard Eriksen / Frank Halvorsen)

 

Kvensk nyttårstale, nominasjoner til «Årets kven» og kvensk formidling til soldater er bare noe av det vi bjudar på i årets første sending.

Det er duket for årets aller første sending i Ruijan Radio.

På dagsorden i dag får vi blant annet en smakebit av den kvenske nyttårstalen som ble sendt på NRK1 på selveste nyttårsaften. Kai Petter Johansen holdt denne for siste gang som forbundsleder i Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto.

Vi får også høre hva Ruijan Kaiku-journalist Pål Vegard Eriksen mener omkring både den og – ikke minst – Kongens nyttårstale.

Videre skal vi tilbake til Pyssyjoki/Børselv og møtet mellom Den norske kirke og Kainun institutti – Kvensk institutt som fant sted like før jul, der Stiftsdirektør i Nord-Hålogaland bispedømme, Anne Skoglund, utfordret instituttet på hvordan de kan hjelpe kirka.

Det er ikke bare kirka som har behov for hjelp fra det nasjonale senteret for kvensk språk og kultur. Instituttet har nemlig hatt møte med Forsvaret om noe lignende, kan instituttleder Hilde Skanke berette.

Det blir også et gjenhør med «Egils språkhjørne» i denne sendinga, der Egil Sundelin fra Kallijoki/Skallelv byr på kvenske ord og fraser og betydningen av disse.

Nominasjonene til «Årets kven» strømmer inn, og journalist Pål Vegard Eriksen tar oss gjennom de nominasjonene som hittil har kommet inn, med over én måned til fristen for å nominere går ut (16. februar).

Ruijan Radio er tilbake torsdag 18. januar klokken 11:00 her på ruijan-kaiku.no, på Spotify og og på andre plattformer der du hører podkast. Programleder Frank Halvorsen starter da en ny liten miniserie der han samtaler med mer eller mindre kjente kvener om hvilke kvenske drømmer de har for 2024, og først ut er Malin Vollstad fra Halti kvenkultursenter.

Met kuulema! Vi høres!

 

Programleder i Ruijan radio er Frank Halvorsen og ansvarlig for denne sendinga er Ruijan Kaiku-redaktør Arne Hauge.